Sukiyaki som utlovats
God dag på er vänner. Kolla in min nya 301-kniv. 250 g matlagningsglädje!
Här kommer receptet som utlovades i mitt förra blogginlägg. Testa det här en mysig lördagkväll med många vänner runt bordet. Det är helt underbart och det tar tid att äta. Det gillar jag!
Det finns el-drivna grytor som är perfekta att använda eftersom man måste ha konstant värme undr hela middagen.
Sukiyaki
ca 4 portioner
400 g mycket, mycket tunt skivad entrecote av högsta kvalitet
1 pkt fast tofu
2 portioner glasnudlar
8 Shiitake (svamp)
1/2 salladskål
4 ägg
1 purjolök
2 salladslökar
1 gula lökar
2 morötter
Buljongen:
1 dl vatten
1 dl japansk soja
1 dl mirin (japanskt risvin)
4 msk råsocker
Kokt klibbigt ris till er alla.
I kockens glas: Saké – Horin Junmai Daiginjo (nr 89043)
I kockens öra: The 5,6,7,8’s – Woo Hoo (kill bill soundtrack)
Rensa, ansa och skär alla grönsaker och svampar i olikformade bitar. Koka upp lite vatten och låt nudlarna mjukna mycket hastigt.
Koka ihop buljongen i en kastrull på spisen. Den skall vara riktigt söt och god. När den kokar så slå över den i er el-drivna gryta som står mitt på matborde. Vrid på värmen så att det sjuder.
Ställ fram fat med rått kött, skurna grönsaker & svamp, nudlar och allt annat godis ni förberett.
Gästerna får två skålar. En fylls med det goda klibbiga riset och i den andra knäcks ett rått ägg.
Själva inmundigandet sker genom att man själv lägger ner massa gott i den sjudande grytan och äter efterhand allt blir klart. Ta upp en matbit med era ätpinnar, doppa den hastigt i det lätt uppvispade ägget och ät.
Smaklig spis gott folk!
//Frederik