Pizza vesuvio
Väl hemma i stugan med en lång och underbar båtsemester i ryggen blev vi plötsligt sugna på pizza. Då pratar vi så klart inte om pizza hämtad på lokal utan hemmabakad på den fina bakstenen med underbar topping av högsta kvalitet. Lyxlagat och lättlagat helt enkelt!
Kolla också in bokbloggen. Uppdaterad varje vardag så klart. 🙂
Pizza vesuvio
4 pizzor
Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:
1 burk Mutti pizzasås med oregano
200 g kokt skinka
200 Taleggio dop
Färska tomater i skivor
Flingsalt och svartpeppar
Olivolja
Torkad oregano
I kockens glas: Ca’ de’ Rocchi Bardolino Classico 2008 (nr 95635)
I kockens öra: Dolly Parton – Backwoods Barbie
Börja med att göra degen. Jag har valt att göra Leilas recept som jag tycker är riktigt bra. Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.
Sätt ugnen på 200°C med bakstenen på plats.
Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord.
Sprid ut den goda pizzasåsen på degen med baksidan på en slev.
Lägg ut strimlad skinka och skivad tomat på era pizzor. Dela taleggion i små bitar och sprid dem jämt över pizzorna.
Baka av pizzan på bakstenen i ugnen i några minuter, tills kanterna ser krispiga ut och osten smält läckert. Strö över lite torkad oregano innan servering.
Strö över lite flingsalt, svartpeppar, torkad oregano och ringla till sist över några droppar olivolja.
Riktigt riktigt stor njutning önskas er alla. Lev väl!
//Frederik
Emmas Kök
Jag åt också pizza i helgen, såå gott!
Martina
Finns inte mycket som slår hemlagad pizza faktiskt!