Älgfärsbiffar med Västerbottensost

Älgfärsbiffar

Hej vänner,

Vi på landet har ett fullspäckat schema vill jag lova. I förrgår var jag ju iväg hela dagen på Nils Oscar Bränneri och igår var jag och Marie i stora staden på date. Marie bjöd på middag och konsert. Overkligt trevligt! 🙂

Vi var på restaurang BAR på Blasieholmen och åt musslor i vitt vin och grädde och drack en underbar Wisby Klosteröl. Därefter gick vi till Cirkus och kikade på det sköna bandet The Baseballs som med mängder av brylkräm sjöng riktigt, riktigt bra!

Klicka in er på min andra blogg där veckans utvalda dryck presenteras och därefter kan ni kika på dagens middagstips som är taget fån boken Västerbottensost. En höjdare, både recept och bok!

Älgfärsbiffar med Västerbottensost

4 portioner

Biffarna:
1 dl havregryn
1 dl mjölk
700 g älgfärs
1 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 ägg
1/2 tsk hackad rosmarin
1/2 citron, saft & zest
2 hackade vitlöksklyftor
80 g Västerbottensost
80 g rökt skinka
Smör till stekning
Potatiskompotten:
1 kg mjölig potatis
1-2 dl mjölk
1 vitlöksklyfta, delad
50 smält smör
1 dl bladpersilja
Salt & vitpeppar
Serveras med stekta grönsaker och matyoghurt
I kockens glas: Wisby Klosteröl (nr 1400)
I kockens öra: Emelie Simon – Dessert

Blanda havregryn och mjölk och låt stå i 5 minuter. Blanda färs med salt och peppar. Rör ner ägg, rosmarin, citron, vitlök och havreblandningen.

Skär ost och skinka i 8 bitar. Platta ut färsen till 8 rundlar, fyll med ost och skinka och vik ihop till biffar. Var noga med att försluta skarvarna så att osten inte sipprar ut.

Koka potatisen mjuk i lättsaltat vatten. Värm mjölken med vitlöken. Häl av vattnet från potatisen. Stampa sönder bitarna med en potatisstöt. Vispa ner mjölk, vitlök och smör. Vänd ner persilja. Smaka av med salt och peppar.

Stek biffarna gyllene i smör till köttsaften som tränger upp är nästan genomskinlig, ca 4 minuter per sida.

Vajjert!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Ingrid

    Verkar gott detta måste provas:) Tack!

  2. Ingrid

    Verkar gott detta måste provas:) Tack!

  3. Matvraket

    Det är tammefan alltid lika kul att titta in här.
    Du inspirerar verkligen.
    Liksom ”Ägfärsbiffar…” tänker man och vips så är skallen igång.
    Riktigt bra blogg.
    En helt annan femma är såklart att ”Someone new” är den bästa låt svensk mucik har spottat ur sig… Nånsin. Men som sagt, det är en annan femma. 🙂

  4. Matvraket

    Det är tammefan alltid lika kul att titta in här.
    Du inspirerar verkligen.
    Liksom ”Ägfärsbiffar…” tänker man och vips så är skallen igång.
    Riktigt bra blogg.
    En helt annan femma är såklart att ”Someone new” är den bästa låt svensk mucik har spottat ur sig… Nånsin. Men som sagt, det är en annan femma. 🙂