Kryddiga järpar med chilipotatis
Gårdagen var späckad med arbete här hemma i huset. Golv slipades och därefter så behövs så klart hela huset dammas och vädras i timmar. Ny färg är halvvägs målad på golvet och fint blir det mina vänner. 🙂
Jag har även lämnat in manus till min fjärde bok vilket är en underbart skön tyngd att bli av med. Vi hann i tid, vi levererade och vi är mycket stolta. Vi..? Jo, jag och Operakällarens Chefskonditor Daniel Roos som denna gång har skrivit Lyxlagat – Sött & Gott tillsammans. Den hamnar i butik och förhoppningsvis i era händer i slutet på 2010. Ni kan ju ana vad som finns i den… Innan dess är det ju dock dags för Lyxlagat på grillen som kommer redan den 15e april.
Under morgondagen (Fre 9e april) tror jag minsann att ni ska inhandla ett ex av Aftonbladet… 😉 Missa inte heller dagens inlägg på min andra blogg. Ölets Rolls Royce…
Kryddiga järpar med chilipotatis
4 portioner
Till detta vill man äta en härlig, krispig grönsallad och gärna en bit bröd.
Biffarna:
600 g lammfärs
2 msk avjvar stark
1/2 tsk kanel
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 knippe persilja
1/2 pressad lime
Potatisen:
600 g fast potatis
1 röd chili
1/2 knippe persilja
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 nypa flingsalt
Ajvarcrème:
2,5 dl turkisk yoghurt
2-3 msk ajvar stark
1/2 pressad lime
Salt och vitpeppar
I kockens glas: Hoegaarden Witbier (nr 1563)
I kockens öra: Roy Orbison – You Got It
Jag har fallit pladask för veteöl. Helt plötsligt efter att ha testat det i flera år trillade poletten ned. Njut i solens sken tillsammans med Roy Orbison som kör sin underbara You Got It. Denna låt var förövrigt min och Maries bröllopslåt. Romantik mina vänner!
Sätt ugnen på 200°C.
Börja med färsen. Finhacka persiljan. Lägg alla torra kryddor i en mortel och stöt dem till en fin kryddblandning. Blanda persiljan, kryddmixen, pressad lime och lammfärsen. Forma små järpar med hjälp av en sked och er kupade hand. Lite vatten på sked och handflata underlättar.
Skala och skär potatisen i klyftor och koka dem nästan mjuka.
Blanda ingridienserna till crèmen. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.
Bryn järparna runt om i en stekpanna med lite olivolja. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form.
Lyft ur potatisarna när de är nästan klara och lägg över i en separat ugnsform. Kärna ur och finhacka den röda chilin och persiljan. Strö över potatisarna tillsammans med en rejäl nypa flingsalt. Ringla över lite honung och olivolja.
Ställ in potatis och järpar i ugnen i ca 10 minuter. Servera med den kylda ajvarcrèmen och en fin sallad.
Gott vill jag lova!
//Frederik
Emmas Kök
Detta skall jag prova nån dag! Chilipotatis måste smaka riktigt bra till järpar.
Ingrid
Roligt att du gör en bok med både mat o sött&gott:) Som amatörbagerska/kocka, HIHI, så känns det jätteroligt. Tack på förhand men vad jag kommer att längtas……Ikväll blir det iaf din chili-pot. men inte järparna utan jag gör ”mina” köttbullar jag men jag tror det blir gott också. Lycka till med nya huset och tack för all matinspiration du hinner ge oss samtidigt:)
Martina
Jösses vad du har många järn i elden samtidigt, kul!
frederik
Hej på er alla vänner,
Husbygget går bra , ögat fungerar ok och vi är mycket lyckliga på landet. Tack för alla glada och trevliga kommentarer, det värmer verkligen! Hoppas ni får god tid i köket och runt matbordet i kväll! 🙂
//Frederik