Pizza Frutti di Mare – Del 1
Idag kommer ett riktigt fint middagstips. För några månader sedan så köpte jag en baksten till min fru eftersom hon älskar att baka. Denna sten är även mycket användbar när en pizza ska göras. Mer info om stenen finner ni här>>. Det enda abret med stenen är att man får göra en pizza i taget…
Ny vecka betyder ny ”Veckans Bok” på min bokblogg. Kika gärna!
Pizza Frutti di Mare
4 pizzor
Degen:
50 g färsk jäst
2 tsk socker
1 tsk flingsalt
0.5 dl olivolja
3 dl ljummet vatten
7- 9 dl vetemjöl special
Fyllningen:
1 burk Mutti Pizzasås
2 burkar skaldjurssallad i olja (blåmusslor, bläckfisk, havskräftor…)
2 buffelmozzarella
4 rejäla nävar Taleggio-ost (fint skuren eller riven)
Torkad oregano
I kockens glas: Moretti Sans Souci Import Italien
I kockens öra: Pavarotti Vesti La Giubba
Jag har lyckats få tag på denna mycket trevliga italienska lager som passar som handsken till en pizza. Jag gissar att den skulle sitta minst lika bra en het sommardag. Jag tänker vänta några månader och sen testa! 🙂
Klickar ni på dryckeslänken ovan (i kockens glas) så får ni läsa vad ölbloggaren Magnus tycker om denna lager.
Börja med att göra degen. Jag har valt att göra Leilas recept som jag tycker är riktigt bra. Rör ihop kryddorna med jästen, oljan och vattnet i en bunke. Vänd ner lite mjöl i taget och blanda väl tills ni får en fin och elastisk deg. Det mjöl som blir över sparas till utbakning. Jäs degen under duk i 25 minuter.
Sätt ugnen på 200°C med bakstenen på plats.
Dela därefter degen i fyra delar och kavla ut pizzorna på välmjölat bord.
Vänd ut den goda pizzasåsen på degen med en slev. Låt skaldjurssalladen rinna av på hushållspapper innan godsakerna sprids ut. Toppa med riven eller skuren tallegio.
Lyft in pizzan i ugnen med hjälp av en brödspade och lägg den på stenen. (Som sagt, man måste grädda en pizza i taget) Stäng luckan och låt pizzan bakas i några minuter.
Skiva under tiden mozzarellan. När pizzan börjar se klar ut (det tar inte så många minuter) så ska mozzarellan läggas på. Sprid ut några skivor och stäng luckan igen. Vänta 1 minut eller två innan pizzan tas ut.
Strö över lite oregano och servera bums. Buon appetito paisan!
Martina
Visst är det gott med hemgjord pizza. Fick en pizzasten i julklapp (Weber) och det blev jättegod pizza på den, knaprig god botten.
Nebraska stable
Baksten,en sån står högt på önskelistan efter att ha läst Jan Hedhs nya bakbok. Om din fru inte har den boken så är det ett hett presenttips ;).
SOFIE
Ser underbart gott ut!! Vart får du tag på alla roliga(re) öl?? Man brjar tröttna på bolagets sortiment…
frederik
Bakstenen gör verkligen skillnad. Marie har några böcker av Jan Hedh, men tror inte vi hunnit inhandla den senaste. Ska kolla! 🙂
Jag har alltid varit en sån som tar med mig hem prover från alla mina resor och ber även alltid vänner och familj att köpa med sig hem spännande drycker och smaker från deras resor. Sen gäller det bara att ha plats att spara allt tills den rätta dagen dyker upp för testning! Hahah!
Tänk dock på att man faktiskt kan beställa det mesta via systembolaget. Prata med ert lokala kontor så ska ni se att ni får hjälp.
//Frederik
frederik
Bakstenen gör verkligen skillnad. Marie har några böcker av Jan Hedh, men tror inte vi hunnit inhandla den senaste. Ska kolla! 🙂
Jag har alltid varit en sån som tar med mig hem prover från alla mina resor och ber även alltid vänner och familj att köpa med sig hem spännande drycker och smaker från deras resor. Sen gäller det bara att ha plats att spara allt tills den rätta dagen dyker upp för testning! Hahah!
Tänk dock på att man faktiskt kan beställa det mesta via systembolaget. Prata med ert lokala kontor så ska ni se att ni får hjälp.
//Frederik
Åsa/ En Sida Med Mat
Tack för tipset om bakstenen!!
Har länge funderat på att skaffa en men inte vetat var….
NU är den beställd!! 🙂
Ha en bra dag!
frederik
Hej Åsa,
Glädje! Stor lycka önskas!
//Frederik
frederik
Hej Åsa,
Glädje! Stor lycka önskas!
//Frederik
frederik
Hej Åsa,
Glädje! Stor lycka önskas!
//Frederik