Prosciutto- och äppelsallad
God fredag vänner,
Idag är det dags för att fräscha upp livet efter den tunga högtid och period som ligger just bakom kröken. Många julbord, stekar, grytor och suppéer gör att magen behöver friskhet och lätthet. Idag skriver jag om en mycket god och fräsch sallad som gladde oss mycket ombord på vår fastfrusna skuta där vedelden annars är den största glädje- (och värme-) spridaren… 🙂
På Grenadeinbloggen har Jonas Sjöstrand idag skrivit en vindoftande nyårskrönika. Ej att missa! 🙂
Prosciutto- och äppelsallad
4 portioner
4 goda bröd typ ciabatta
1 ask ruccola ca 100g
2 st mozzarella
150 g prosciutto di Parma
3 äpplen
1 citron
Olivolja
Flingsalt och nymald svartpeppar
I kockens glas: Marqués de Riscal (nr 6001)
I kockens öra: Jewel – Hands (Live)
Ojojoj, Jewel… Hon är så otroligt, otroligt bra. Här i ett finfint liveframträdande. Stor njutning vänner.
Skölj rucolan väl. Lägg den i en stor skål. Riv ner mozzarellan i stora munsbitar. Gör detsamma med all parmaskinka.
Skölj och kärna ur äpplena och skär dem i mindre bitar. Använder ni keramiska knivar så slipper ni missfärgad frukt och sallad.
Pressa sedan över citronen, ringla över olja och krydda med lite flingsalt och nymald svartpeppar.
Vänd varsamt runt och servera sedan direkt med ett gott bröd.
Helt overkligt gott! Glatt liv kära vänner!
//Frederik
Susanna B.
Hej. Jag har alltid haft lite svart for prosciutto men man kanske kan anvanda bacon istallet?
frederik
Hej Susanna,
Nja, prosciutton ska ju inte tillredas i denna rätt och bacon lär inte vara någon höjdare rå, men som knaperstekt i tärningar kan det kanske funka. Meddela gärna hur det smakade om du testar. 🙂
//Frederik
Lina
Har köpt hem prosciutto, mozzarella och div. annat som saknades för anrättningen: Ska avnjutas ikväll med efterföljande ostbricka och ett glas Navajas. Tack för tipset! 🙂
frederik
Tjena Lina,
Det låter ju sjukt trevligt! Vilken tid ska man droppa förbi? 😉
//Frederik