Lergryta & Vinvin.se
God fredag kära vänner,
Förutom Grenadinebloggens dagliga inlägg så kan ni idag kan ni läsa om er absoluta favoritbloggare, kokboksförfattare och musiker ( 😉 ) på sajten Vinvin.se.
De tips som Joel hänvisar till kommer här:
*Grytan skall helst vara glaserad på insidan. Annars sätter sig smaker och framförallt smuts väldigt hårt i grytan.
*Grytan bör ha räfflad botten. Detta gör att vätska kan ta sig in under livsmedlen som tillagas och förhindrar att något bränns vid.
*Grytan tar smak oavsett om den är glaserad eller ej. Därför är det viktigt att använda separata grytor för kött och fisk. Jag har tre grytor. En för kött, fågel & grönt, en för fisk- och skaldjursrätter och en för lite bakverk och dylikt. Grytor finns i varierande storlek.
*En ny gryta måste ligga i blöt ett dygn innan den används för första gången.
*Lergrytan skall alltid blötläggas i cirka 30 minuter innan matlagning.
*En lergryta får aldrig ställas in i en varm ugn. Den genomfuktade grytan med alla ingridienser ställs in i kall ugn som sedan långsamt värms upp. Grytan får ej heller ställas på varm spis, gasplatta eller öppen låga.
*Om vätska måste tillsättas under matlagningen så måste vätskan först hettas upp. Lergrytan klarar inte av hastiga temperaturförändringar.
*Efter användning skall grytan få svalna långsamt. Rengör den sedan med varmt vatten och lite diskmedel. Förvara den med locket liggandes i botten.
*Många av följande recept kan givetvis lagas på en plåt i ugnen eller i en gryta på spisen, men det mesta blir faktiskt snäppet nyttigare, saftigare & godare i lergryta.
Läs igenom hela receptet innan ni börjar laga. Jag rekommenderar er innerligt att varva ner och laga maten i lugn och ro.
God lergryta kära vänner må helgen vara god mot er alla!
//Frederik