Gulasch i Lergryta
God ny iskall vecka kära vänner,
Tur är det väl att man kan värma sig i köket med underbara grytor och stekar en tid som denna.
I helgen har jag varit hemma hos far i skärgården och höströjt målat och byggt om lite på huset tillsammans med familjens alla manliga medlemmar. Elvis fick dock inte följa med utan fick hänga med tjejjerna istället. Han verkade inte klaga… 🙂
Här hemma på skutan har min älskade Marie fått för sig att laga igenom så gott som hela min Lergrytebok vilket är otroligt kul eftersom det betyder att hon verkligen gillar den, men samtidigt lite läskigt att se om jag har formulerat mig tillräckligt bra och tydligt… Haha… Hittills har det gått strålande måste jag säga. Senaste rätten att tillagas var min Tomatgulash med Kolbázs. Läs, laga, njut, lyxa, ät, njut, lyxa… 😉
Förövrigt så har Adlibris just nu specialpris på min första bok Lyxlagat Hemma. Missa ej heller Veckans Bok på Grenadinebloggen!
Varje år åker jag, min fru Marie och en hel del andra underbara familjemedlemmar norrut i vårt avlånga land för en helg fylld med skidåkning, utsökt mat, vin, pilsner & sällskapsspel. Det viktigaste för mig, min kära svåger Anders och hans son Cocke är att vi får en Gulasch och en pilsner till lunch. Här kommer min version på just detta.
Tomatgulash med Kolbázs
4 portioner
Soppan
3 gula lökar
2 dl konserverade körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 solovitlök
2 msk kalvfond
8 dl vatten
2 dl rött vin
1 nypa socker
1 röd chili
2 msk paprikapulver
2 tsk spiskummin
4 lagerblad
2 msk smör
Tillbehör
Olivolja
400 g Kolbász (Eller liknande Ungersk kryddig korv)
300 g mandelpotatis
1 röd paprika
4 vackra tomater
Gräddfil
I kockens glas finns en Borsodi Lager från Ungern
I kockens öra ljuder tonerna av Bruce Springsteens låt Magic
Systembolaget har så vitt jag vet inga Ungerska öl på hyllan, men med lite tjat skall den gå att beställa. Prata med er lokala dryckeshandlare. Jag lyckades provsmaka denna smakliga lager under en Europaturné med bandet. Som glad saftör tar jag alltid chansen att testa något nytt.
Lägg er vackra gryta i vatten i 30 minuter.
Skala löken och skär den i båtar. Hetta upp smöret i en stekpanna och blondera löken. Strö över spiskummin och paprikapulver. Låt fräsa i en minut och vänd sedan ner pressad vitlök och tomatpuré.
Häll vattnet, fonden och rödvinet i lergrytan. Vänd ner lökfräset samt de konserverade körsbärstomaterna.
Kärna ur den röda chilin och hacka den grovt och vänd ner den i grytan tillsammans med lagerbladen. Salta lätt, blanda runt, lägg på locket och ställ grytan i den kalla ugnen. Sätt ugnen på 200°C och låt stå i 60 minuter.
Skinna av korvarna och skär dem i tärningar. Stek dem ganska hårt i lite olja. Det finns även gott om tid för att skala, tärna och koka potatisen lätt.
När soppan gått klart i ugnen skall den mixas. Lyft först ur lagerbladen och häll sedan över allt i en mixer och kör soppa slät. Häll tillbaka soppan i grytan, smaka av med salt och peppar. Lägg på locket och ställ fram hela grytan på bordet.
Skär tomaterna i båtar och skär bort kärnhuset. Skölj paprikan och ta bort fröhuset.. Tärna den fint. Lägg upp tomater och paprika i separata skålar. Lägg även upp potatis & korv i skålar och låt sedan folk servera sig själva vid bordet. En rejäl klick gräddfil i soppan och ett riktigt gott öl i glaset är pricken över i:et!
Lycka i lera!