Tonkatsu
Schnitzel – på japanska… Tonkatsu betyder ordagrant ”Fläsk + Kotlett”. ’Ton’ betyder Fläsk och ’Katsu’ är en förkortning på Katsuretsu som betyder Kotlett.
Magiskt gott med en saftig och väl tillagad bit fläsk panerad i panko och fritterad till super crispy! Lite planering krävs för bästa möjliga resultat, läs igenom receptet i förväg så ni har koll.
4 portioner
Köttet
700 g benfri karré/fläskfilé/kotlett/skinkscnitzel
Salt & peppar
Pankopanering
Vetemjöl
Ägg, uppvispat m lite vatten
Pankoströbröd
Ca 6-7 dl Rapsolja
Servera med
Vitt ris
Vitkålssalad m sesamolja
Tonkatsusås med lite Karachi
(Köps i asiatisk matbutik, Karachi är en spicy japansk senap)
Putsa karrén från det mesta utanpåliggande fett. Skär fyra tjocka skivor och banka ut den till ca 0,5-1 cm tjocklek.
Krydda med salt & peppar, lägg på galler på plåt och kyl över natten.
—-
Vänd noga köttet i mjöl, helt vitt. Vänd i ägget, noga så allt blir blött och avsluta än mer noga med panko. Inga ’hål’. Lägg tillbaka i kyl på galler i 10 minuter.
Hetta upp oljan i en gryta, inte för vid. Lagom till en köttbit.180gr gäller. Frittera varsamt en köttbit tills den fått fin färg men inte alls brynt. Fortsätt med alla bitarna. Rinn av på galler när de vilar.
När alla bitar är fritterade ska de fritteras igen. Höj temp till 190gr och ge er Tonkatsu fin färg och mkt krisp!
Skiva Tonkatsu i centimetertjocka skivor utan att paneringen trillar av, görs bäst med sylvass lång kniv i en enda bestämd och hård ’klyvrörelse’. Servera med vitt ris, kålsallad och Tonkatsusås med karachi.