Smördegspiroger till mellis
Kidsen är stora, äter mer än jag och tränar typ varje dag. Melliskostnaden är imponerande om det ska handlas på Subway eller Circle K innan varje träning… Jag och Elvis gjorde piroger i helgen, perfekt att ha i frysen och värma snabbt i micron och faktiskt också riktigt god att äta rumstempererad.
Köttfärspiroger
Frysta smördegsplattor
500 g nötfärs
1 stor gul lök
1 klyfta vitlök
1 burk krossade tomater
2 tsk spiskummin
2 tsk mald koriander
1 msk paprikapulver
1 krm chilipulver
1 rejäl näve riven ost
Salt och peppar
Olivolja
1 msk maizena utrört i 1 msk vatten
1 ägg
Hetta upp olivolja och fräs finhackad gul lök till glansig, tillsätt riven vitlök och låt gå i några minuter utan att det tar färg. Häll över i skål. Häll på mer olja i pannan och bryn köttfärsen. Tillsätt löken och krossade tomater, koka upp och tillsätt kryddorna med salt och peppar efter egen smak.
Koka ner köttfärssåsen så att den blir ganska tjock och inte rinnig, ca 1 timme på svag värme. Rör ner maizena+vatten och koka upp, låt koka kladdig i några minuter och svalna sen i rumstemp.
Tina smördegsplattorna och kavla ut dem riktigt tunt på bakplåtspapper. Skär ungefärliga kvadrater.
Sätt ugnen på 200 grader varmluft. Fördela den ljumna köttfärssåsen på smördegskvadraterna och vik ihop dem till täta piroger. Lägg på plåt med bakplåtspapper.
Vispa upp ägget och blanda ut i lite, lite vatten. Pensla pirogerna med ägget, strö över lite riven ost och baka av i ugnen i cirka 15 minuter.
Låt svalna och frys in, klockrent mellis, bara att värma i micron på 600w i ca 2 minuter. Världsklass!
Givetvis ska sonen själv lära sig.. Munter för att vara med på bild också… 🙂