Het fredagsmiddag & kall veteöl
Idag är det fredag. Jag ska inhandla några Hoegaarden på saftörskontoret för att sedan eftermiddagsnjuta tillsammans med min lille Elvis (han dricker inte pilsner än om ngn undrar…) och efter en god, kall veteöl så ska jag tillaga ett nypåhittat recept på grillad fasan. Det ska dock vara med i en kommande bok så det vill jag inte skriva om än men håll gärna till godo med detta finfina recept på en smakrik fredagsmiddag. Ta hand om er i köket!
Heta järpar med chilirostad potatis och ajvarcrème
4 portioner
Till detta vill man äta en härlig, krispig grönsallad och gärna en bit bröd.
Biffarna:
600 g lammfärs
2 msk avjvar stark
1/2 tsk kanel
1/2 tsk chilipulver
1/2 tsk spiskummin
1/2 tsk mald koriander
1/2 tsk vitpeppar
1 tsk cayennepeppar
1 tsk salt
1/2 knippe persilja
1/2 pressad lime
Potatisen:
600 g fast potatis
1 röd chili
1/2 knippe persilja
1 msk flytande honung
1 msk olivolja
1 nypa flingsalt
Ajvarcrème:
2,5 dl turkisk yoghurt
2-3 msk ajvar stark
1/2 pressad lime
Salt och vitpeppar
I kockens glas: Hoegaarden Witbier (nr 1563)
I kockens öra: Roy Orbison – You Got It
Jag har fallit pladask för veteöl. Helt plötsligt efter att ha testat det i flera år trillade poletten ned. Njut i solens sken tillsammans med Roy Orbison som kör sin underbara You Got It. Denna låt var förövrigt min och Maries bröllopslåt. Romantik mina vänner! 🙂
Sätt ugnen på 200°C.
Börja med färsen. Finhacka persiljan. Lägg alla torra kryddor i en mortel och stöt dem till en fin kryddblandning. Blanda persiljan, kryddmixen, pressad lime och lammfärsen. Forma små järpar med hjälp av en sked och er kupade hand. Lite vatten på sked och handflata underlättar.
Skala och skär potatisen i klyftor och koka dem nästan mjuka.
Blanda ingridienserna till crèmen. Smaka av med salt och peppar. Ställ svalt till servering.
Bryn järparna runt om i en stekpanna med lite olivolja. Lägg sedan över dem i en ugnssäker form.
Lyft ur potatisarna när de är nästan klara och lägg över i en separat ugnsform. Kärna ur och finhacka den röda chilin och persiljan. Strö över potatisarna tillsammans med en rejäl nypa flingsalt. Ringla över lite honung och olivolja.
Ställ in potatis och järpar i ugnen i ca 10 minuter. Servera med den kylda ajvarcrèmen och en fin sallad.
Gott vill jag lova!
//Frederik