Fat ribs on the BBQ

Hej vänner,

Min helg har varit precis så där ljuvligt lång och skön som man alltid önskar. Glädjemiddag i fredags, utehäng, trädgårdsfix och löjligt bra grillat både lördag och söndag.

Bland annat så blev det ett set med riktigt feta knäckta revben på Webern som jag tänkte dela med mig av här. Jag körde en asiatisk touch på själva kryddorna och serverade sedan det hela med en nudelsallad med färsk ingefära, rostade sesamfrön, sesamolja och grapfruktfiléer. Löjligt gott! Ribsen..? Så här gör man;

I kockens glas: Anchor Steam Beer (1575)
I kockens öra: Josh Turner – What It Ain’t

lyxlagat, ribs, spjäll, revbensspjäll, grilla ribs, baby back ribs, spare ribs, spareribs, grillade revbensspjäll, weber q, frederik zäll, bbq

FAT RIBS!

Ca 1 kg knäckta tjocka revben
1 msk sesamolja
1/2 dl japansk soja
1/2 dl äppeljuice
1 tsk mortlade chiliflingor
1 msk salt
1/2 msk mortlad svartpeppar
1 tumstor bit riven ingefära
Vid grillningen behöver vi också:
1 dl äppeljuice, 1/2 dl soja & lite vatten)

Blanda allt till marinaden, putsa revbenen, ta bort eventuell hinna på bensidan. Marinera spjällen i dubbla plastpåsar i kylskåpet över natten.

Det är indirekt grillning som gäller idag. Ställ en folieform under gallret, där köttet sedan ska ligga. Fyll formen med sparad äppeljuice, soja och ca 2 dl vatten.

Kör ni på gasol som jag gjorde så går det bra att ställa formen bredvid köttet istället. Det är inte exakt lika bra, men det funkar, haha! 🙂

Hetta upp grillen till riktigt het, tillsammans med en röklåda fylld med körsbärsflis. När det bolmar rejält, dra ned temperaturen genom att stänga ventilerna en aning eller sänka värmen på er gasgrill.

Lägg köttet rakt över folieformen med bensidan nedåt på gallret eller i en stekhållare om ni har en sådan, den lyfter köttet en bit från gjutjärnet så att det inte bränns vid. Indirekt värme, alltså vid sidan av själva värmekällan gäller.

lyxlagat, ribs, spjäll, revbensspjäll, grilla ribs, baby back ribs, spare ribs, spareribs, grillade revbensspjäll, weber q, frederik zäll, bbq

Låt köttet ligga i totalt 120 minuter. Pensla med sparad marinad var 30e minut. Efter toalt 60 minuter vänd spjällen med köttsidan nedåt och efter totalt 90 minuter vänder ni tillbaka och låter köttet gå klart. Låt sedan köttet vila i folie i minst 15 minuter efter grillningen, spraya eller pensla gärna med ytterligare lite äppeljuice och soja.

Skär upp eller dra isär bitar och servera med den delikata nudelsalladen! Livslycka vänner!

Du kanske också gillar