BOURBONGRILLAD JULSKINKA
Javisst, vi kör så klart vidare med outtröttlig lycka och inspiration när det gäller kulinaritet och jul. Idag är det en helgrillad julskinka som står på menyn. Har ni inte testat att grilla er skinka utomhus på grillen förut så gör det nu. Det är otroligt mysigt att stå ute i kylan och fixa och trixa. Man kan ju förslagsvis ha med sig en god och värmande glögg som sällskap. Har ni ett rotisserie till er grill så är det perfekt att använda detta nu, annars fungerar det också med en stekhållare. Då får ni vända på köttet lite då och då, kanske var 30e minut.
Resultatet blir en läckert saltig julskinka med ljuvligt smakande sötma utanpå. Helt grymt bra, har gjort den flera gånger och kommer garanterat att göra den mååånga gånger igen. Sätt igång med denna nya tradition, det är en sann höjdare!!
BOURBONGRILLAD JULSKINKA
SKINKAN:
Ca 3 kg rimmad skinka med svål
1,5 dl dijon
½ dl bourbon whisky
Flingsalt & svartpeppar
RUBBEN:
2 dl muscovadosocker
½ dl Colemans senapspulver
½ tsk fint mortlad kryddnejlika
1 msk mald ingefära
VI BEHÖVER OCKSÅ:
Hickoryspån & ett rotisseri till grillen
Blanda samman ingredienserna till rubben i en skål. Vänd ihop dijon och bourbon med en riktigt rejäl nypa flingsalt & svartpeppar. Skär bort svålens tjocka yttre, men spara fettkappan. Snitta sedan fettkappan i ett fint rutmönster.
Gör i ordning grillen för rotisserigrillning. Idag är det indirekt grillning som gäller. Jag använder en Weber Q-grill. Dels för att jag har ett rotisseri till just den grillen, men även för att det är riktigt smidigt med gasolgrill när man jobbar med rotisseri och långtidsgrillning.
Fyll en röklåda eller ett foliepaket med hickoryspån och ställ på grillen. Tänd grillen, lägg locket på och låt den bli riktigt varm. När det ryker rejält från hickoryn ska grillens värme dras ned till svag/medium, runt 125°C – 150°C.
Trä upp er fina julskinka på spettet och fäst med krokarna. Pensla skinkan runt om med bourbonsenapen. Strö cirka ¼ av rubben runt om hela skinkan.
Lägg spettet och skinkan på plats med en dropplåt undertill och stäng grillens lock. Sätt igång rotisseriet. Som sagt, indirekt värme, det vill säga ingen värme direkt under skinkan utan sidobrännarna får göra dagens jobb.
Låt grillens temperatur ligga omkring 125°C – 150°C hela tiden. Strö över ytterligare ¼ del av rubben var 30e minut tills den tar slut.
Gissningsvis tar det cirka 3 timmar för en 3 kilos skinka att uppnå 70°C innertemperatur. Använd en digital stektermometer för att ha 100% koll på köttet när det börjar närma sig.
Merry BBQ Christmas!
Magnus
Ser smaskigt ut, går det bra i ugn också för oss som inte äger en grill?….
Frederik Zäll
Tjena Magnus, givetvis funkar det i ugnen. Har ni rotisseri i ugnen så kör med det. Annars får du vända skinkan lite då och då. Man kan tillsätta rökflis även i ugnen, i en liten foliepåse eller så, men jag har aldrig provat det. Är lite fundersam på hur mycket av rökdoften som sätter sig i ugnen. Vill ju inte gärna få hickoryrökt känsla på en ugnsbakad lax senare… Haha! 🙂
//Frederik