Kolgrillad Fjällröding med löjrom
Okej… Helt löjligt läckert!!! Magiskt vackert och helt otroligt gott. En ljuvlig kombination av smaker, konsistenser och färger. Precis allt man söker i en maträtt. Dessutom ska den kolgrillas för bästa resultat och det är ju helt overkligt mysigt att stå ute i kylan i skymningen och känna doften från webern. Livslyx i ordets sanna bemärkelse!
KOLGRILLAD FJÄLLRÖDING MED LÖJROM
4 portioner
2 riktigt feta fjällrödingar á cirka 600 g (urtagna)
800 g kulpotatis (kokt & kall)
2 fänkålshuvuden
2 citroner
gräddfil
räkor
löjrom
havssalt & nymald svartpeppar
rapsolja
vitvinsvinäger
Tänd grillkolen i er grill och låt dem brinna sig grå och glödande heta.
Skrapa fjällen från rödingarna och skär tre skåror i skinnet på varje sida. Krydda insidan med salt & peppar och pressa i lite citronsaft i varje fisk. Ta dillen från ett av era fänkålshuvuden och finhacka det. Fördela dillen i fiskarna. Pensla dem utvändigt med rapsolja och låt vila tills grillen är redo. Lägg undan dillen från det andra fänkålshuvudet till garnering.
Skär fänkålshuvuden i så tunna skivor ni kan, gärna på en mandolin. Lägg dem i en bunke och ringla över rikligt med rapsolja & vitvinsvinäger. Salta och peppra och mosa hårdhänt med händerna så att allt blandas väl och att fänkålen mjuknar något. Täck över med plast och låt marinera i rumstemperatur.
Lägg de kalla potatisarna i en stor stekpanna och ringla över rikligt med rapsolja, salt och svartpeppar. Blanda runt och rosta i stekpanna direkt på grillen till finfin färg.
Grilla fiskarna på hög temperatur, direkt värme till en innertemperatur på ca 45°C och skinnet fått vackert bränd yta.
Servera de två fiskarna till fyra personer med rostad potatis, fänkålssallad, en citronklyfta, gräddfil som blandats med lite skalade räkor & fänkålsdill och en stor klick ljuv löjrom. Garnera med den sparade fänkålsdillen.
Livsnjutning vänner!