Skreirygg & Robertson Winery
Nu ska ni se vänner,
Jag har fått ett otroligt spännande uppdrag där jag ska skapa recept och laga upp rätter som passar till Robertsons olika viner. De bestämmer huvudråvaran och ett vin varje månad så skriver jag ett recept på den råvaran som passar det utvalda vinet. Otrooooligt kul!
Inte nog med att detta innebär att det bjuds finfina recept som är hårt matchade med vinerna, det är också så att ni kan vara med och tävla. Läs mer om själva tävlingen genom att klicka på bannern nedan>>
Nu är det äntligen så dags för mig att presentera mitt första recept. Huvudråvaran som valts av Robertson är Västerbottensost. Vinet de vill att jag ska matcha med är deras röda box – Robertson Cabernet Sauvignon och receptet jag tagit fram finner ni nedan. Jag har valt en Skreirygg vilket jag tycker är kul eftersom vit fisk inte ofta kombineras med rött vin. Här är fisken dock så kraftig och muskulös att köttet får en otroligt fin och spänstig konsistens och klarar således av tyngden från vinet finfint. Läckert!
SKREIRYGG MED VÄSTERBOTTENSMOS & RÖDVINSSÅS
Västerbottensströssel, smörslungade morötter & pancetta
4 portioner
800 g benfri skreifilé med skinn
50 g pancetta
800 g mandelpotatis
½ dl mjölk
½ dl grädde
25 g smör
4 morötter
Smör till stekning
Bladpersilja
Salt & svartpeppar
Västerbottensost
Ärtskott
Rödvinssås:
4 schalottenlökar
4 klyftor vitlök
3 dl rödvin + 4 dl vatten
2 msk socker
2 msk kalvfond
1 msk balsamvinäger
1 chipotle
2 kvistar rosmarin & timjan
maizena
smör
Salt & svartpeppar
Sätt ugnen på 175°C. Skala och koka potatisen mjuk. Låt ånga av under lock. Koka även skalade morötter tills de är al dente.
Hacka schalottenlök och vitlök grovt. Bryn lätt i lite smör. Häll på sockret och rör tills det smält. Tillsätt rödvin, vatten, fond, vinäger, chipotle, rosmarin- & timjankvistar. Koka upp, dra ned värmen och låt reduceras till hälften.
Knaperstek pancetta i lite smör. Lägg i folie. Riv lite västerbottensost och stek i den heta pannan. Osten kommer att smälta sakta, dra ihop den med en stekspade och vänd när det går. Stek på andra sidan tills ni har en seg kaka. Låt torka på hushållspapper. Hetta lite smör i stekpannan. Vänd i morötterna och lite finhackad persilja. Slunga runt till fin färg och håll sedan varmt i folie.
Skrapa skinnsidan på fisken noga och skölj den sedan under kallt vatten. Dela i fyra lika stora bitar. Krydda med salt & peppar. Hetta upp smör i en stekpanna och bryn fisken med skinnsidan nedåt. Lägg bitarna med skinnet uppåt på en bakplåtspappersbeklädd plåt och baka av i ugnen i cirka 13-15 minuter till en innertemperatur på ca 52-53°C.
Åter till Västerbottensmoset. Värm grädden och mjölken och smält smöret där i. Pressa potatisen och tillsätt den varma gräddblandningen. Riv rikligt med Västerbottensost och rör kraftigt tills osten smält och ni fått ett fluffigt mos.
Tillbaka till den färdigreducerade såsen. Sila den oh koka upp. Rör ut lite maizena i vatten och rör ner i den sjudande såsen. Smaka av såsen med salt och peppar. Rör ner en stor klick smör.
Såsen underst, sedan morötter, fisken ovanpå med skinnet uppåt, Västerbottensmoset, knaperstekt pancetta, smulad västerbottenskaka och ärtskott.