Bryggeriet Lyxlagat
Hej vänner,
Idag är det bryggeri Lyxlagat här hemma. 🙂
Just nu står min vört och kokar, men innan den hamnade där så var det mäskning och lakning som stod på schemat.
När lakningen var klar ska spraymalten i, därefter är det uppkok och humle som ska tillsättas. Jag låter det puttra i 40 minuter och tillsätter 3/4 av humlen vid uppkok och 1/4 efter halva tiden. Just nu står alltså det som kallas vört och sjuder på min spis.
Efter att vörten kokat klart skall den kylas till 21°C. Sen i jäskar med brygden för att blandas med alejäst. Skaka, skaka och sist på med locket med jäsrör. Låt stå i 18-20°C i mörker i två veckor. Min ale tappas sedan på flaska tillsammans med prima (sockerlag) och kapsylas. Ytterligare två veckor i samma mörker och temperatur, sen är det klart. Sicken lycka! Återkommer givetvis under resans gång med uppdateringar. 🙂
//Frederik