Stekt Lax med Salsa Verde

Lax med salsa verde lyxlagat frederik zäll

Hej vänner,

Idag håller jag på att förbered det sista inför kvällens Kräftskiva på Gastro Academy. Är ni sugna på att komma så är det bara att boka biljetter här>>.

Igår kokade jag en finfin lag med porter och dillkronor som kräftorna nu ligger och gosar i och jag tror det blir riktigt, riktigt gott! 🙂

För er som inte har möjlighet att komma förbi i kväll kanske följande middagstips kan vara ngt;

LÄTTRIMMAD STEKT LAX MED SALSA VERDE

4 portioner

Laxen:
800 g benfri laxfilé med skinn
2 msk strösocker
4 msk salt
Salsa Verde:
5 sardeller
2 klyftor vitlök
1 knipper persilja
10 blad basilika
20 blad mynta
2 msk avrunnen kapris
1 msk olivolja
1 nypa salt & svartpeppar
1 msk rödvinsvinäger
Serveras med:
Röd mangold, skivad rödlök, rostade pumpakärnor, citron & lite körsbärstomater

Rimma laxen genom att gnida in köttsidan med socker och salt. Låt ligga i rumstemperatur i minst 1 timme. Gör under tiden er salsa verde.

Mixa alla ingredienser i en liten matberedare eller med en stavmixer till en underbart vackert grön och slät sås. Smaka av med vinäger, salt och peppar. Ställ i kylskåp tills servering.

När det är dags att steka laxen, skrapa försiktigt av sockret och saltet med en smörkniv och hetta upp lite olivolja i en stekpanna. Stek laxen på hög temperatur med skinnet nedåt. Låt laxen gå tills ni ser att det vitare färdigstekta köttet når över hälten av laxbitens tjocklek. Vänd då laxen varsamt men bestämt och stäng av plattan. Låt laxen ligga kvar i några minuter. Man vill ha en lätt rosa kärna i mitten på laxen.

Skölj mangold och blanda med rostade pumpakärnor, körsbärstomater och skivad rödlök. Ringla över lite olivolja, salta och peppra lätt. Droppa över lite citron.

Service please!! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar