Klassiska Kroppkakor

kroppkakor lyxlagat frederik zäll

God tisdag gott folk,

Jag har ju precis lämnat in manus på min kommande bok om BBQ som släpps i april 2014, men jag har även skrivit en bok just innan som faktiskt aldrig släpptes. Jag tror kommunikation mellan mig, förlaget och bokhandlarna var problemet. Jag skrev nämligen en bok om mat & nostalgi och då menar jag verkligen all sorts mat som ger en nostalgisk känsla. Inte bara den goda maten. Jag besökte min gamla skola och letade fram skolans version av Minestrone som jag sedan försökte efterlikna så mycket jag kunde. Inte för att det var så gott utan för att försöka återskapa minnet. Både godsaker och icke så välsmakande saker alltså. Min tanke var att boken skulle vara en kombination av ”Coffee Table Book” & retrokokbok, men både förlaget och framförallt bokhandlarna väntade sig en bok om mina bästa matminnen av grymt god mat. Jaja, så kan det gå… Här följer i alla fall ett recept som sannerligen är av det otroligt välsmakande slaget! 🙂

KROPPKAKOR
med rårörda lingon och skirat smör

4 portioner

700 g mjölig potatis, nyligen kokta, skalade & fortfarande varma
1 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 äggulor
300 g rimmat fläsk
300 g falukorv, inköpt i Färila på väg upp till Skellefteå
1 gul lök
1 tsk krossad kryddpeppar
1 nypa salt
200 g frysta lingon
1 dl socker
smör

Rör ihop lingon och socker tills det slutar knastra. Ställ i rumstemperatur tills servering.

Pressa potatisarna i en bunke. Rör ner vetemjöl och potatismjöl. Blanda ner äggulorna och en nypa salt. Knåda till en smidig deg.

Skär falukorven från Färila och fläsket i små, små bitar. Hacka löken finfint och blanda både kött och lök med krossad kryddpeppar. Hetta upp en klick smör i en stekpanna och fräs det hela till fin färg. Lägg åt sidan.

Åter till potatisdegen. Rulla till en 5 – 6 centimeter tjock korv. Skär 3 centimeter tjocka skivor. Ta en skiva, tryck en liten grop med tummen mitt i och fyll med korv- och fläskfräset. Vik över deg så att kroppkakan försluts. Forma därefter kakan till en boll. Gör klart alla kroppkakorna, men spara gärna lite korvfräs till servering.

Smält rejäl bit smör i en kastrull utan att det tar färg. Ställ åt sidan och låt dra i två minuter. Smöret är nu skiktat. Häll försiktigt av den klara delen i en såssnipa och släng resten.

Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull. Sjud kroppkakorna tills de flyter upp till ytan. Lyft ur med hålslev och servera direkt med de rårörda lingonen och det skirade smöret.

Smaklig spis vänner!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Malin

    Delins Falukorv från Färila! Bättre blir det inte! Vi köpter oxå alltid på väg norrut 🙂
    // Malin i Skara