Fish n chips
Hej vänner,
Idag blir det ett fiskrecept som jag tagit fram till Norsk Fisk. Kolla in nedan och kolla även in Norsk Fisk på facebook så får ni bra koll på finfina recept och dessutom kan man följa deras fiskare på sina underbara och spännande turer.
Det är kallt, blött och ruskigt. Då vill jag ha något som värmer och som känns nostalgiskt och klassiskt. Fish n chips! Helt magiskt gott och roligt att tillaga. Kidsen älskar det, de äldre älskar det! Nu kör vi!
FISH & CHIPS
4 portioner
4 bakpotatisar
800 g torskfilé, (ändbitar, skinn- & benfria)
100 g torrt, ljust bröd
100 g ekologiskt ströbröd
3 msk mjöl
2 ägg
solrosolja till fritering
Remouladsåsen:
2 dl majonnäs
½ dl gräddfil
1 saltgurka
10 syltlökar
1 morot
Vi behöver också:
Rödvinsvinäger
1 citron
några kvistar krusbladig persilja
salt & svartpeppar
I kockens glas: Spitfire Premium Kentish Ale (nr 1668)
I kockens öra: Elton John – Made in England
Mixa det torra brödet till smulor och blanda med ströbrödet och lite salt och peppar. Lägg det hela i en skål.
Lägg mjölet i en annan skål och lätt uppvispade ägg i en tredje.
Skär fiskfiléerna i hyfsat breda och långa strimlor. Vänd i mjölet, sedan äggen och sist brödsmulorna. Lägg på ett fat och låt dra i kylskåp i minst 20 minuter.
Skär potatisarna på längden i ½ centimeter breda stavar.
Finhacka saltgurkan och syltlökarna. Skala moroten och skär den i så små tärningar ni bara kan. Mini, mini… Blanda med majonnäs och krydda med lite salt, peppar och citronsaft. Låt stå kylt tills servering.
Hetta upp cirka 3-4 deciliter solrosolja till 160°C i en djup kastrull. Inte mer, då får ni dra ned värmen. Ha helst koll med en digital stektermometer om ni har en sådan.
Fritera fiskbitarna och potatisstängerna i oljan i omgångar. Cirka 5 minuter per omgång. Om ni inte vill servera varje omgång direkt kan ni varmhålla det som är klart på en plåt i ugnen.
Rulla ihop smörpapper inuti tidningspapper till strutar, lägg i fisk och potatis, pressa över lite citronsaft och ringla över lite vinäger. Salta och peppra och klicka på remouladsåsen. Garnera med lite hackad persilja.
Jakob Lindström
Respekt för att servera i tidningspappar, det göra jag alltid… 🙂 du kör inga dra-ut-stärkelsen-grejor? dra i satlvatten/vinägervatten? själv brukar jag fritera potäterna i två omgångar en runt 145/150, andra runt 165-ish. Allt gott/jake