Matveterisotto

Hej kära läsare,

Nu är jag tillbaka i det avlånga landet igen efter en otroligt inspirerande och vacker resa genom de många öarnas land Färöarna.

Jag håller på att skriva en lång rapport om denna resa som jag ber att få återkomma till inom kort. Idag tänkte jag istället tipsa er om en riktigt trevlig matveterisotto.

matveterisotto, stensåkra, risotto, äppelkorv, salsiccia, frederik zäll, lyxlagat

MATVETERISOTTO MED ÄPPELSALSICCIA

4 portioner

4 portioner matvete
4 riktigt fina salsiccias
1,5 dl vitt vin
1 liter grönsaksbuljong, sjudande
1 msk tomatpuré
1 röd chili
1 citron
1 gul lök
1 klyfta vitlök
Bladpersilja
Parmesan
Olivolja
Salt & svartpeppar

Jag håller på med förarbetet till en eventuell bok om charkuteri Stensåkra och testar därför igenom hela sortimentet. Det här är ett recept som jag gjorde med den finfina äppelsalsiccian, men givetvis är det upp till er att välja er egen favorit.

Skala och finhacka gul lök och vitlök. Hetta upp lite olja i en stor stekpanna och blondera löken. Slå på matveten och låt fräsa i oljan någon minut, utan att det tar färg. Slå på vinet och låt fräsa bort nästan helt. Späd sedan med sjudande buljong, lite i taget – koka bort och späd igen. Tror inte ni kommer att behöva hela litern buljong, men ha den redo, smidigast så.

Rör ut tomatpurén i matveten, tillsätt finhackad chili, pressa i citronsaft och smaka av med salt och peppar. Matveten tar cirka 10-12 minuter att gå klart har jag för mig, givetvis är det bara att kika på förpackningen gällande detta.

Slanta och stek korvarna i olja i en ny stekpanna. Vänd ner i den färdiga risotton, toppa med fint skuren persilja och riv över rikligt med parmesan. Tadaaa!! 🙂

//F

Du kanske också gillar