Lax Garam Masala

Lax garam masala2

Hoppas ni hunnit kika lite i min nya bok Lyxlagat Sött & Gott som ju dök upp i hyllorna alldeles nyss. Jag håller just nu på att färdigställa bok nummer fem som har deadline den sista november och än har jag inte ens börjat göra PR för bok nummer fyra. Det händer mycket i min lilla bokvärld. 🙂

Jag skriver även på en bok om barnmat som skall landa i affärer efter sommaren 2011 om jag inte minns fel och det en hel del testlagande till Elvis här hemma som än så länge glatt trycker i sig allt som serveras utom möjligtvis gurka som han lyckas sortera ut hur små bitar vi än gömmer i dubbelmackor och annat. Haha!

En rätt som dock verkligen gillades av hela familjen Zäll (inklusive den lille sonen trots gurkbitarna) var följande;

Lax garam masala

4 portioner

4 portionsbitar lax
1,5 msk Garam masala (finns i kryddhyllan)
1 nypa strösocker
4 portioner basmatiris
3 dl meze yoghurt
1 gurka
1/2 salladshuvud
1/2 klyfta vitlök
1 lime
Salt & nymald svartpeppar
I kockens glas: Cobra (nr 1623)
I kockens öra: Dave Pike – Mathar

Kungligt i luren & glaset måste jag säga. Det svänger indiskt så det står härliga till! Glädje! 🙂

Sätt ugnen på 170°C.

Börja med den riktigt goda såsen. Dela gurkan på längden och skrapa ur kärnhuset med en sked. Skär sedan gurkan i små bitar ca 1 x 1 cm. Ansa, skölj och strimla salladshuvudet fint. Blanda salladen, gurkan, finriven vitlök och lite limesaft med mezeyoghurten. Smaka av med salt och peppar och låt sedan såsen dra i kylen.

Lägg de fyra laxbitarna på ett ugnssäkert fat eller på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Blanda Garma masala med en liten nypa socker och en nypa salt. Strö kryddblandningen över laxbitarna och ställ in fatet i ugnen. Cirka 12-13 minuter blir bra, lite beroende på laxbitarnas storlek.

Koka basmatiriset enligt förpackningens instruktioner och servera sedan den finfina maten bums. Ris, tandoorilax och den kalla, goda mezekrämen. En liten klyfta lime och något grönt på tallriken gör det ännu finare. Riktigt gott!

Nu ses vi så klart på bokbloggen. Vi har 101 Öl att diskutera!

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Coquina

    Gott, älskar indiskt och älskar lax så då borde inget kunna gå fel med denna rätt =)

  2. frederik

    Det är sannerligen en höjdare, hoppas du testar och gillar! 🙂
    //Frederik