Kalops i lergryta

Återigen ett recept ur min gamla fina bok Lergrytor, Stekar & Långkok. Idag är det kalops på menyn och jag garanterar er att den är helt grymt god. Vi spisade glädjen i förrgår och Marie har sparat hälften så att hon kan äta den i morgon också. Då är jag som ni kanske vet på Gastro Academy och jobbar.

Skulle ni kanske vilja komma och äta min mat och lyssna lite på mina tokerier så vore jag otroligt tacksam och glad. Biljetter till morgondagens trerätters bokar ni via på denna länk www.gastroAcademy.nu.

Nu till lergrytan:

lergrytor, stekar & långkok, lergryta, kalops, frederik zäll, gastro academy, ica stop, lyxlagat

Skånska familjen Zälls Kalops

4 portioner

800 g grytbitar av nöt (framdelskött)
10 st gula steklökar
2 st röda lökar
2 st morötter
5 kryddpepparkorn
10 vitpepparkorn
2 lagerblad
10 kvistar timjan
10 kvistar bladpersilja
1 tärning oxbuljong utrörd i 3 dl hett vatten
2 dl god öl
1 msk soja
1 msk maizena utrört i ½ dl cognac
Finhackad bladpersilja
Salt & nymald vitpeppar
Smör till stekning
Serveras med mjölig kokt potatis och inlagda rödbetor

Lägg er lergryta i vattenbad i 30 minuter.

Skala och skiva rödlök och morot. Skala även steklökarna och behåll dem hela. Blanda all lök med morötter och kött och salta och peppra lätt. Hetta upp lite smör i en stekpanna och bryn det hela i omgångar.

Lägg över godsakerna i lergrytan och häll på buljong, öl och soja. Bind ihop en bouqet garní av lagerblad, persilja och timjan med ett steksnöre. Tryck ner buketten mitt i grytan. Lägg även i pepparkornen.

Lägg på locket och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 150°C och låt stå i cirka 80 minuter.

Koka under tiden potatis och ta fram hela inlagda rödbetor.

Rör ut maizena i cognac och häll över grytan när den är klar. Vänd varsamt runt i grytan ställ sedan tillbaka grytan i ugnen i ytterligare ca 10 minuter.

Ställ fram grytan på bordet tillsammans med kokt potatis och inlagda rödbetor. Strö över finhackad persilja och njut!

Du kanske också gillar