Gravad lax & Hovmästarsås

Hej vänner,

Sorry för min dåliga närvaro. Har legat i halsfluss för första gången i mitt liv och det var ju inte direkt ngn höjdare, fy…

Nej, vi går direkt till ngt godare och roligare. Jag fick testa tre varianter på gravad lax från Ica Selection inför årets julbord och det var sannerligen en trevlig upplevelse. En klassiker som går under namnet Najadlax, en gravning med apelsin och en med chili. De var alla mycket, mycket välsmakande och jag gillar dessutom de grymt snygga förpackningarna.

Till den goda laxen gjorde jag min hovmästarsås som är hur god som helst!

Hovmästarsås

0,7 dl Apotekets senap
0,8 dl strösocker
1,5 dl rapsolja
1 msk vitvinsvinäger
1,5 dl hackad dill
2 msk crème fraiche
1 tsk salt
1/2 msk nymald vitpeppar

Rör ihop senap, vinäger, socker, salt och mald vitpeppar. Droppa sedan ner oljan lite i taget under kraftigt vispande till såsen blir slät och fin.

Finhacka dillen och rör ned den tillsammans med crème fraiche. Låt såsen dra i en timme i kylen innan servering. Såsen behöver egentligen ingen crème fraiche, men jag gillar verkligen den fina balansen som blir. Ni gör så klart som ni vill, det är bara att hoppa över den delen om så önskas. 🙂

GOD, GOD JUL PÅ ER!!!

Du kanske också gillar

  1. Bo Örtendahl

    Hej jag gravar vildlax från älven o den ska inte förstöras av någon sås man ska känna smakerna. såsen kan ni använda till den odlade laxen som inte går att äta eller rävåtel. Mvh bosse

  2. Patner

    Alltse5 ne4! Eller jo, men eftersom jag ren en ge5ng har trxait med mitt namn me5ste jag skicka en skild ansf6kan till ne5t skilt ste4lle och det sku kosta nitti ke4sh. Sc5 Kc4R e4r jag e4nde5 inte i Ylppf6. Puss!