En tisdag med en enkel risotto är ju aldrig fel, men om ni skulle vilja ”spica” upp det hela så kan ju lite eld göra underverk. Att flambera en råvara i lite cognac karamelliserar ytan och ger en ytterst god smak. Testa själva! 🙂
Kycklingrisotto DLX
4 portioner
Arborioris till er alla fyra
2 kycklingbröstfiléer (Skinn- och benfria)
5 – 6 dl hönsbuljong
4 dl vitt vin
1 dl riven parmesan
3 schalottenlökar
1 klyfta vitlök
10-15 lättorkade körsbärstomater i olja (finns på burk i välsorterade affärer)
1 litet knippe bladpersilja
Salt och peppar
Citron
Olivolja
Cognac
I kockens glas: Santa Ana Viognier Reserve 2008 (nr 95211)
I kockens öra: Mark Knopfler – Piper To The End
Börja med att koka upp er buljong.
Skär ner kycklingfiléerna i mindre bitar och bryn dem i het olivolja i en stekpanna. När de ser klara ut, stänk över lite cognac och flambera. Akta ögonbryn och spisfläkt. Lägg dem åt sidan.
Hacka schalottenlöken & vitlöken fint. Hetta upp lite olja i en traktörpanna eller dylikt och fräs löken utan att den tar färg. Tillsätt vinet och riset och låt stekas torrt. Ca 3 minuter.
Späd sedan med buljong, ca 1 dl i taget. Låt fräsa bort, ytterligare en dl osv…
Hacka persiljan finfint och vänd ner den i pannan.
Riset skall vid servering vara mycket krämigt, men ha kvar ett tydlig tuggmotsånd. När riset börjar bli klart (17-19 minuter totalt) så är det dags att lägga i de brynta kycklingbitarna och de lättorkade tomaterna. Riv även ner parmesanost och vänd runt.
Pressa över en halv citron, smaka av med salt & peppar.
Buon Appetito! Nu är det dags för bokbloggen!
/Frederik
Lämna ett svar