Falsk Wienerschnitzel & Kenny Rogers

Jag har under lång, lång, lååång tid önskat mig ett stekbord som skulle bestå av en stor gjutjärnsplatta som går att ställa på spisen. Tanken var att den skulle vara så stor att den täcker två plattor och min kära hustru har letat, letat och letat. Nu till jul så fick jag plötsligt ett platt och mycket tungt paket. YES!!! Äntligen! Vet inte var hon fick tag på det men nu har jag mitt stekbord i alla fall.

Schnitzel är perfekt att steka på detta bord. Det blir så klart som varmast just ovanför spisen plattor, men den yta som ligger runt omkring blir ju ändå så pass varm att den går att nyttjas. Jag stekte på potatistärningar så att de fick fin färg och la dem sedan lite åt sidan på stekbordet för att värmas klart. På samma sätt stekte jag schnitzlarna, bryn först på hög värme och låt dem sedan hållas varma tills all mat är färdiglagad. Hela fadderullan på en och samma stekplatta. Glädje!

Falsk Wienerschnitzel med potatistärningar
(falsk kallas den eftersom jag valt skinkschnitzel istället för kalvinnanlår)

4 portioner

4 tjocka skivor skinkschnitzel á 200g
2 ägg
rågmjöl
ströbröd
Salt & svartpeppar
800 g kall, kokt potatis
2 citroner
2 dl mörk pilsner
1/2 tärning köttbuljong
ljus Maizena + vatten
En rejäl klick smör till stekning
I kockens glas: Franziskaner Hefe Dunkel (nr 1592)
I kockens öra: Kenny Rogers & Dolly Parton – We’ve got tonight

Innan vi börjar pysa runt i köket, öppna denna galet goda weissbier av det mörkare slaget och njut av låten. Har ni ännu mer tid över innan lyxlagandet så kan ni ju surfa runt på den underbara sajten ”Men who look like Kenny Rogers” som är overkligt kul. Hahah!

Börja med att banka ut köttskivorna försiktigt, men bestämt. Man kan använda en kastrull att banka med, men jag föredrar en köttklubba. Banka med den platta sidan av klubban och se till att det inte blir några hål rakt igenom köttbiten. Det brukar vara smidigt att täcka köttbiten med plastfilm innan bankandet börjar. Då klibbar inte köttet fast i klubban. Köttet ska bli riktigt tunt. Cirka 5 mm blir bra.

När alla köttskivorna är utbankade till riktigt stora, tunna schnitzlar ska de dubbelpaneras. Vispa upp två ägg i en skål, strö ut en bra mängd rågmjöl i på ett fat och en lika stor mängd ströbröd på ytterligare ett fat. Krydda upp mjölet med några nypor salt och peppar.

Vänd skivorna först i mjölet sedan i ägget och till sist i ströbrödet.

Hetta upp en rejäl klick smör i en stor stekpanna. (eller på ett stekbord. 🙂 ) Tärna de kokta potatisarna och stek dem gyllene, håll dem varma under tiden schnitzlarna steks gyllenbruna. Eftersom de är så ytterst tunna så behövs ingen lång stektid alls.

Koka upp pilsnern tillsammans med den halva buljongtärningen. Låt koka sakta i några minuter. Klicka i lite smör, pressa i lite citron och vispa ner 1 tsk maizena utrört i 1 msk vatten. Låt såsen koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

Servera de krispigt stekta schnitzlarna med potatistärningar, såsen och gärna massa ljuvliga gröna ärtor. Varsin fin klyfta citron och gärna lite kapris. Overkligt gott!

Nu forsätter vi snacket om hur man sätter vitt vin till mat på bokbloggen.

Du kanske också gillar