Coq au vin med kyckling

dsc_00123

Igår vad pappa på middag på skutan tillsammans med sin Lotta och även Maries mamma Maud var på plats. Pappa hade önskat sig Coq au vin, men jag fick inte tag i ngn tupp så det fick bli en lösning med kyckling istället. Resultatet blev oslagbart bra!

Coq au vin med kyckling

4 portioner

1 kyckling ca 1,2 kg (Helst en tupp dock… 🙂 )
1 nät steklökar
1 gul lök
4 lagerblad
1 knippe timjan
1 knippe persilja
3 klyftor vitlök
2 morötter
150 g rökt sidfläsk
150 g kantareller
10 vitpepparkorn
1 flaska mustigt rött vin
4 dl vatten
2 msk rödvinsvinäger
1 msk tomatpuré
2 tärningar grönsaksbuljong
Salt
Olja
Smör
I kockens glas: Chatelle Coteaux du Languedoc (nr 2226)
I kockens öra: Elvis – I Got A Woman

Stycka fågeln i stora bitar. Salta och peppra dem lätt och bryn dem fint i smör och olja i en stor gjutjärnsgryta.

Skala och skär den gula löken i båtar. Bryn löken lätt.

Häll på vinet, vattnet, vinägern och smula ner buljongtärningarna. Rör även ned tomatpurén och lägg ner vitpepparkorn, lagerblad och en sammanbunden bukett av persilja och timjan.

Lägg på ett lock och låt det hela sjuda i 30 minuter.

Skala och skär morot i bitar, skala steklökarna, rensa svampen,  och strimla fläsket. Knaperstek först fläsket. Låt det rinna av på hushålsspapper, stek löken i fläskfettet, stek svampen och sist morötterna.

Lyft sedan ur kycklingen och stormkoka grytan i 10 minuter. Sila det hela och häll tillbaka vätskan i grytan. Lägg tillbaka kycklingen tillsammans med steklök, morot, fläsk och svamp. Låt puttra tillsammans i ytterligare 10 minuter.

Servera sedan grytan med ett underbart lantbröd och en riktigt god sallad.

Grattis till er som testar!

//Frederik

Du kanske också gillar