Christmas Turkey & Gravy

Nja, kanske inte riktigt en Christmas Turkey, i hel och rejäl omfattning, men kalkonbröst med riktigt amerikansk julkänsla.

Receptet följer nedan och och givetvis kan ni också kika på klippet (klicka på bilden ovan) från Nyhetsmorgon då jag bland annat tillredde just denna godbit! 🙂

kalkon, turkey, christmas, julkalkon, baconmarmelad

GRIDDLED TURKEY BREAST
Christmas Gravy, Bacon Marmalade (separat inlägg), Roast Potatoes & Crispy Greens

4 portioner

700 g kalkonbröst
700 g potatis, med skal, nykokt
100 g haricots vert
100 g sugar snaps
100 g savojkål, sköljd och strimlad
1 klyfta vitlök
Smör
Salt & svartpeppar
Färska örter (tex timjan, persilja)
Körsbärstomater
Gravy:
4 schalottenlökar
2 dl Jack Daniel’s
0,75 dl rödvinsvinäger
3 dl kycklingbuljong
4 klyftor vitlök
Färsk timjan
Salt och svartpeppar
5 pepparkakor
Smör

Rimma kalkonbrösten i 2 timmar, cirka 2 msk salt per liter vatten. Häll av och krydda lätt med ytterligare lite salt och svartpeppar.

Sätt ugnen på 100°C. Hetta upp en stekpanna med smör och bränn på kalkonen till fin färg runt om. Lägg över filéerna i en ugnsform och baka av till en innertemperatur på 70°C. Därefter ska de vila i 10 minuter i folie innan de skärs i tjocka skivor.

Under tiden, finhacka schalottenlök och blondera i smör tillsammans med krossade vitlöksklyftor. Vispa i Jack Daniel’s, vinäger, buljong och krossade pepparkakor. Tillsätt hela kvistar timjan och koka upp. Låt sjuda på låg värme i 30 minuter. Sila, smaka av och red eventuellt av med maizena. (Tycker själv inte det är helt nödvändigt, låt gärna såsen sjuda till lagom konsistens istället om tid finns.)

Hetta upp rejält med smör i en stor stekpanna tillsammans med en halv krossad vitlöksklyfta och bryn potatisarna runt om. Salta och peppra väl. Håll varma i ugnen i en serveringsskål.

I samma gryta, tillsätt mer smör och den andra halva krossade vitlöksklyftan och bryn det gröna. Håll varmt i ugnen. Montera på varma tallrikar, gravy, grönsaker, skivat kalkonbröst och en klick baconmarmelad. Garnera med färska örter och körsbärstomater.

Nu kör vi!! #nymo #nyhetsmorgon #tv4 #lyxlagat @nyhetsmorgon @jeppeborjesson

Du kanske också gillar