BBQ Peanut Butter Chicken

Hej vänner,

Hoppas helgen varit till belåtelse för er del, jag hade ett grymt kul event där jag lagade upp en trerätters på mitt favorittema – Elvis Presley – för 25 glada ladies. Titt som tätt hänger jag ju på Gastro Academy i Täby där jag har matlagningsevenemang och denna lördag hade lokalen abonnerats av detta stora gäng. En väldans massa jobb, men galet kul så klart.

Jag tog mig igenom några olika rätter som jag läst mig till att Elvis själv verkligen gillade i sin tid och det var inte bara sallad och nyttigheter, haha! Förrätten var den magiskt goda ”Angels on horseback”, pilgrimsmussla eller ostron, inlindat i (förstekt) bacon, halstrat och dränkt i massor av lime och röd chili. Serverat på en salladsbädd, dressad med olivolja och färskriven ingefära.

Desserten var min Salted Chocolate Walnut Pie som jag tidigare skrivit om, då hade jag nog pekannötter har jag för mig…

Varmrätten tänkte jag ge er hela receptet på nedan, en löjligt läcker sak där såsen bör göras i löjligt överdriven mängd eftersom den mer eller mindre äts upp helt och hållet innan man ens hunnit servera, haha!

I kockens glas: Pabst Blue Ribbon Export (1574)
I kockens öra: Elvis Presley – Live in Las Vegas (Finns på DVD, har valt ut en av favoriterna från YouTube)

bbq, peanut butter, chicken, louisiana, southern cooking, southern food, elvis presley, elvis mat, elvis food, jordnötssmör, jordnätssås, barbequesås med jordnötssmör, frederik zäll, lyxlagat

BBQ PEANUT BUTTER CHICKEN BREAST

4 portioner

4 kycklingbröst, med skinnet kvar
4 skivor bacon
1 gul lök
½ solovitlök
4 kvistar färsk oregano
3 dl Sweet Baby Ray’s Vidalia Onion BBQ Sauce
2 dl Creamy Peanut Butter
2 msk rödvinsvinäger
Olivolja
Salt & svartpeppar
Gurkmeja
Ris, kokt i grönsaksbuljong & lite gurkmeja

Sätt ugnen på 175°C.

Krydda kycklingbröstfiléerna med lite gurkmeja, salt och peppar runt om. Hetta upp olivolja i en gjutjärnspanna. Bryn kycklingbrösten hårt i olivolja på skinnsidan och därefter hastigt på köttsidan. Finhacka oreganon och gnid in i kycklingarna. Linda en skiva bacon runt varje filé och fäst med tandpetare om så behövs. Lägg kycklingbitarna i en ugnsform (eller folieform) och ställ åt sidan.

Skala och finhacka löken och vitlöken. Börja med att fräsa den gula löken i stekpannan, tillsätt lite olja om det behövs. Låt mjukna i cirka 3 minuter och tillsätt sedan vitlöken. Låt gå en minut och slå sedan på vinägern, barbequesåsen och jordnötssmöret. Vänd runt och se till att skrapa pannan så att små godbitar som fastnat inte missas. Låt den tjocka krämen gå på låg värme i 10 minuter.

Pensla den varma krämen över kycklingbrösten och baka av i ugnen i cirka 20 – 25 minuter tills innertemperaturen är 70°C.

Spä ut krämen med lite vatten till önskad tjocklek. Jag tycker det ska vara som en tjock och härlig BBQ-sås i konsistensen, men det gör ni som ni vill så klart. Smaka av med salt och peppar, men ät inte upp allt nu! 🙂

Servera kycklingbrösten med Peanut Butter BBQ Sauce, grönsaksbuljongkokt ris med majs och ärtor i. Gärna också ett gott majs/jalapeñobröd med cream cheese & lagrad cheddar vid sidan.

Helt löjligt gott kära vänner, smaklig måltid!

//Frederik

Du kanske också gillar