Viva Mexico

God måndag,

Här på Lyxlagatbloggen brukar jag ju skriva om lite lyx och myspys i köket där maten gärna får ta tid att tillreda, hur enkel den än må vara, men förra veckan och även denna bjuder på recept i kategorin snabbt och lätt. Recepten skapade jag till tidningen Allt om mat’s nyårsnummer där de skulle bjuda på 8 lättlagade recept med max 8 ingredienser och max 30 minuters tillagningstid.

Som tema valde jag husmanskost från världens alla hörn där jag varit och lirat med mitt band Eskobar. Förra veckan reste vi till Tyskland, Italien, Sverige & Ryssland. Idag är det dags för Mexico där mina Eskobarminnen är blandade. Jag fick någon konstig amöba som slog ut mig och jag låg två dygn på sjukhus utan något direkt medvetande när vi väl kom hem till Sverige igen. Tack vare detta missade jag dessutom ett grymt akustiskt gig vi hade i Paris. Däremot lirade vi in en cool video i Mexico. Jag vet att jag redan använt denna låt (i kockens öra) i förra veckans inlägg, men givetvis måste jag ha den idag eftersom själva videon spelades in i Mexico. ”Move On” heter låten och videon är grym tycker jag. Njut vänner, en gång till, haha! 🙂

Mexiko
Chilistekt lax med majs, limeyoghurt och tortillas SALMÓN CON MAÍZ

4 skinn- och benfria filébitar av lax
3-4 knivsuddar Chilipeppar
3 klyftor vitlök
4 majstortillias
2 burkar majskorn
1 lime
2 dl matyoghurt
1/2 salladshuvud
Salt & svartpeppar
I kockens glas: Corona Extra  (nr 1598)
I kockens öra: Eskobar – Move On

Sätt ugnen på 175°C.

Zesta och pressa limen. Spara zesten till senare, häll saften i en liten skål. Tillsätt 3-4 knivsuddar chilipeppar och en pressad vitlök.

Dela laxbitarna två gånger på längden så att ni får tre smala sticks av varje bit. Pensla laxbitarna runt om med vitlöksmarinaden och lägg dem på en bakplåtspappersbeklädd plåt. Stek laxbitarna i ugnen i cirka 15 minuter.

Blanda 2 pressade vitlöksklyftor med 2 dl matyoghurt och limezesten.  Smaka av med en bra nypa salt och peppar och ställ sedan såsen svalt tills servering.

Värm era tortillas under laxen i ugnen några minuter.

Servera den heta laxen med den kalla yoghurten, en rejäl näve majs och en rejäl näve strimlad grönsallad insvept i de varma tortillabröden. För extra hetta, krydda laxen med ytterligare en nypa chilipeppar innan servering.

Du kanske också gillar

  1. Eva

    Vart tog inlägget fr 4 jan vägen? Den med japanska rätten Oyako-don??

  2. lyxlagat

    Hej Eva,
    Mycket underligt. Det är bara borta. Fattar inget. Lägger upp det igen så snart jag kan, men det blir nog inte förrän tills i morgon tyvärr.
    Mvh Frederik

  3. Christina

    Då måste jag verkligen prova det här receptet. Älskar mexikansk mat och Move On var låten som fick mig att upptäcka Eskobar. 🙂