Veckofinal nummer 1

Hej på er gott folk,

I helgen ska vi i juryn testa och betygsätta tre utvalda recept, inskickade av er läsare. (Dessa tre recept är utvalda av tävlingsarrangören) Det ska bli otroligt kul att se dels vad ni har hittat för fina kombinationer och även att se hur olika vi i juryn kommer att rösta. Eller om vi kanske är helt överens, vem vet..? Kul hur som helst!

De utvalda recepten som alltså skall testas i denna första veckofinal är som följer;

1) Tunnbröd, färskost med pepparrot, rökt renstek, rucola. Inskickat av Linda.

2) Tunnbröd, färskost, bresaola, rucola, citronzest, svartpeppar, riven parmigiano reggiano. Inskickat av Matilda.

3) Tunnbröd, färskost blandat med wasabi, kallrökt lax, räkor. Inskickat av Jeanette.

Glädje tycker jag, men var är alla snubbarna? Kom igen dudes, skicka in recept ni också! 😀

Är i sugna på att deltaga så är det bara att kolla in bannern nedan för all info. Det blir alltså ett gäng veckofinaler där en utvald vinnare går vidare till slutfinalen så det är bara att ösa in finfina recept.

Till helgen tänkte jag blogga lite mer detaljerat om dessa bidrag och på måndag eller tisdag nästa vecka kommer jag att blogga om vilket recept som juryn valt ut som veckans vinnare.

Nu till något helt annat, men ack så viktigt. Visste ni att det är Janssons Frestelse-dagen idag..? Sista fredagen i september är det som gäller och det är ju just idag. Tunnbrödsrullarna får alltså vänta tills i morgon för min del… 🙂

Janssons frestelse i Lergryta

600 g fast potatis
1 morot
2 gula lökar
2 burkar ansjovisfilé à 125 g
2 dl grädde
1 dl mjölk
2 msk smör
ströbröd
svartpeppar
I kockens glas: Slottskällans Imperial Stout  2009 (nr 1355) Sverige
I kockens öra: Dire Straits – Sultans Of Swing – Live

Blötlägg er gryta i 30 minuter.

Imperial Stout smakar ljuvligt. Se till att den är tempererad till 8°C.

Skala och skär potatis och morot i smala stänger. Skala och skiva löken tunt.

Smörj botten på er lergryta och varva sedan potatis, lök, morot och ansjovis. Salta och peppra varje lager, men var varsam med saltet då ansjovis bjuder fin sälta. Avsluta med ett lager potatis.

Blanda grädde och mjölk med lite svartpeppar och häll det jämt över Herr Jansson. Vill ni så är det riktigt gott att blanda ner en matsked ansjovisspad & ½ dl finhackad dill i gräddmjölken innan den hälls på. Vill man ha mindre ansjovis så går det givetvis bra med endast en burk.

Lägg på locket och ställ in grytan i den kalla ugnen. Vrid på ugnen till 200°C och låt grytan stå inne i 50 minuter. Ta sedan av locket och strö över lite ströbröd. Låt sedan grytan stå utan lock i ytterligare 15 minuter.

Serveras med knäckebröd, en sexa brännevin & en välkyld pils!

Du kanske också gillar