Ugnsbakad falukorv & Lyxlagat Live
Ugnsbakad falukorv stod på Elvis meny när han för första gången lagade en hel rätt från start till mål. Ni kan ju ana tårarna i den stolte faderns ögon, hahah! En egen kockkniv har Elvis så klart fått. Mac har lanserat denna kniv som syns på bilden ovan och jag har tjatat i månader på att få den, men eftersom den (då) inte var släppt ännu så fick jag lugnt vänta.
Nu har den alltså kommit hit (officiellt) och detta med dunder och brak. Tydligen så säljer den som smör. Kul för dem, hahah! Kniven är lika vass som vilken kockkniv som helst, men med mindre handtag som passar kids, en liten böj i stålet som gör att man inte kan slinta och glida framåt med handen och så är bladet inte spetsigt utan helt runt.
Som ni förstår så är det inte en kniv man sätter i barnets hand och sedan lämnar området, maten lagades så klart med min hjälp, men ojojoj så stolta både Elvis och jag var när maten serverades. 🙂
Gratinerad falukorv med potatismos
4 portioner
800 g finfin falukorv
1 purjolök
1 gul lök
5 tomater
2 saltgurkor
2 msk finhackad, färsk timjan
2 dl matlagningsgrädde 15%
2 dl riven Västerbottensost
1 knippe bladpersilja
Svensk grov senap
Chilisås
Salt och peppar
Potatismos
800 g mjölig potatis
2 dl matlagningsgrädde 15%
1/2 dl riven västerbottensost
Riven muskot
Salt och peppar
I kockens glas: Falcon RAW No 9 (1484)
I kockens öra: Small Faces – I can’t make it
Coolaste låten i stan! Riktigt kul att se ett märke som Flacon faktiskt producera fram en finfin höjdare. Falcon Raw är en jättegod ofiltrerad lager tycker jag. Blommig, vackert grumlig (molnig enligt Falcon själva… 🙂 ) och mkt fint sommarssvalkande trots att det inte direkt behövs någon svalka ännu i den iskalla våren. Bra öl dock!
Kika gärna in hos min käre bloggranne Joel och se vad han tycker om Falcon Raw.
Sätt ugnen på 175°C och koka upp en kastrull med lättsaltat vatten.
Skala och koka potatisarna. Dela och skölj purjolöken noga. Skär den i 1 cm bitar. Skär den gula löken i tunna skivor.
Smörj en stor ugnsfast form. Lägg ut purjolöken i botten. Dela falukorven på längden och lägg den på purjon. Bre på rikligt med grov senap och chilisås. Salta och peppra och strö över timjan.
Skär tomaterna och gurkan i grova bitar. Toppa korven med gul lök, tomater och saltgurka. Häll på grädden och strö över osten.
Gratinera i ugnen i ca 30 minuter.
Slå av vattnet från de mjuka potatisarna och låt dem ånga av under lock några minuter. Pressa dem sedan och tillsätt grädden och osten. Vänd runt och smaka av med salt, peppar och lite riven muskotnöt. Vänd ner 1/2 knippe finhackad persilja.
Ta ut korven när den fått den finaste av färger.
Detta smakar godare än godast. Upplev det gärna!
Har ni möjlighet att komma till Gastro Academy i morgon (torsdag) så gör det för tusan. Jag kör loss ytterligare en ”Lyxlagat Live”, denna gång med tema USA & Elvis Presely. Det blir rysligt god mat kan jag utlova. Bland annat Pulled Pork står på menyn.
Väl mött där! Biljetter och all information finner ni på GastroAcademy.nu. Man kan även maila till info@gastroacademy.nu för information.
Gläääädje!
//F
annika70
Korvgratängen lät super! Har dålig fantasi när det gäller just falukorv. Ska prova detta recept med den falukorv jag har i kylen (hög kötthalt). Spännande med egen kniv!
Trevlig blogg du har!
Mvh, Annika.