Trattisar i potatisgratäng

Matbloggpriset-459x12621

DSC_0004

Det är ju bara för gott med svamp i maten. Det var inte så väldigt länge sedan som jag strikt avböjde om det fanns svamp som ingrediens, men tiderna ändras och tur är väl det?

Just dessa trattisar som syns på bilden ovan plockades i Upplands Väsby då svärmor var ute i skogen. Lycklig som jag är så fick jag en stor påse som jag nu har på tork bredvid datorn.

Jag har även frysen full, så det kommer att bli en riktigt, riktigt lyxlagad vinter! 😀

Innan ett recept så vill jag bara flagga för min andra blogg, Grenadinebloggen, som denna vecka funderar på saker och ting runt det röda vackra vinet. Idag handlar det om de olika korkarna.

I min senaste bok Lyxlagat i Lergryta så har jag med en potatisgratäng som jag tycker är riktigt, riktigt bra. Där använder jag gula kantareller, men trattisar fungerar givetvis precis lika bra. Testa!

Potatisgratäng med vitlöksfrästa kantareller

Potatis- och trattkantarellgratäng

4 portioner

800 g mjölig potatis
200 g trattkantareller
2 gula lökar
3 solovitlökar
2 selleristjälkar
4 dl riven whiskycheddar
1 ½ dl mjölk
1 ½ dl grädde
1 knippe bladpersilja
Smör till stekning
Salt och nymald svartpeppar
I kockens glas: Chatelle Coteaux du Languedoc (nr 2226) Frankrike
I kockens öra: Johnny Cash – While I’ve Got It On My Mind

Lägg er lergryta i vattenbad i ca 30 minuter.

Skala och skiva vitlökarna mycket fint. Rensa och ansa svampen. Hetta upp smöret i en stekpanna och väta tills fräsandet slutat. Fräs kantarellerna och vitlöken i några minuter. Ställ sedan åt sidan.

Skala och skiva potatis och lök. Skär selleristjälkarna i ½ centimeters bitar.

Lägg ut hälften av den vackra potatisen och löken i grytan. Strö över 2 dl riven ost, salta och peppra lätt och strö över lite finhackad persilja.

Häll över svampfräset och lägg selleri och resten av potatisen och löken ovanpå. Strö över resterande ost, häll över mjölk och grädde. Smaksätt rikligt med persilja, salt och nymald svartpeppar.

Lägg på locket och ställ in grytan i er kalla ugn. Sätt termostatet på 250°C och låt stå i 60 minuter. Ta därefter av locket och låt stå ytterligare i 10 minuter.

Servera denna underbara skapelse med en fin grillad renentrecote och en rejäl grönsallad. Personligen tycker jag inte man behöver sås när gratängen är krämig som denna, men gör vad helst som faller er in kära vänner. Inspireras och inspirera!

Du kanske också gillar