För några år sedan hade jag och en vän ’el classico’ hemma varje lördag innan vi skulle ut o svira på stan. Jag var tvungen att fylla mitt matlagningsbehov så vi åt trerätters och skålade glatt. Testade då stekta tomater för första gången. Detta är bland det bästa tilltugget som finns. Har ni inte testat så gör det nu!
ca 6 portioner (små)
2 dl vetemjöl
1 rågad tsk salt
2/3 tsk vitpeppar mald
2 msk torkad timjan
2/3 dl polenta
1 stort ägg
2 dl mjölk
5 stora gröna tomater
olivolja
(Får du inte tag i gröna tomater så funkar det med röda.)
Blanda mjöl, salt, peppar, timjan & polenta i en stor skål. Gör en grop i mitten. Rör samman mjölk & ägg och tillsätt lite i taget till mjölblandningen. Rör ihop till fin smet.
Skär tomaterna i tjocka skivor. Fyll en liten stekpanna till 1 cm olivolja och värm upp.
Doppa tomaterna i smeten och skaka av dem lätt. Stek ca 1 minut på vardera sida. Vänd endast en gång under stekningen med tång. Låt tomaterna rinna av på hushållspapper och servera genast.
Till denna lilla rätt passar det utmärkt med Systembolagets nya tillskott >Monkey Wrench<.
Tycker faktiskt man ska stå i köket för att förtära rätten. Ät den första skivan under tiden nästa ligger i pannan. Njut, laga, lyxa!
Smaklig spis!
//FZ
Det här med stekta gröna tomater låter riktigt spännande..man kommer ju automatiskt att tänka på filmen med samma namn men jag har faktiskt aldrig provat att göra det.Därimot brukar jag grilla tomater med bara lite svartpeppar och grovsalt på och det är en riktig höjdare!
Kan tänka mig att jag skulle gilla det här..
Måste provas!
Låter supergott, men tyvärr är jag allergisk mot vete, kan man bya ut vetemjöl mot majlsmjöl, eller blir det helt galet??
Hej Annica
Har inte testat själv, men jag tror absolut det kommer att funka! Om du testar så får du gärna meddela hur det gick! 🙂