Stekt strömming
Stekt strömming kanske kan vara något om man nu inte som jag älskar sill. Midsommar står runt hörnet och SMHI garanterar att vädret kommer att vara: Eventuellt blåsigt, nordlig till sydlig vind, lätta ljusa moln med chans för sol, tjocka mörka moln och risk för regn, cirka 10 – 25 grader. Perfekt! Hahaha! 😉
Se till att maten är av högsta klass så kommer midsommarfirandet bli detsamma.
Stekt strömming med potatis- och äppelsallad
3-4 portioner
Strömmingen
400 g strömmingsfiléer
1 msk dijon
2 msk mjölk
1 ägg
Ströbröd
Potatis- och äppelsallad
600 g kokt, kall färskpotatis
2 st stora äpplen
1/2 dl majonnäs
1 dl crème fraiche
1 msk kapris
1 msk dijonsenap
flingsalt
svartpeppar från kvarn
1/2 klyfta vitlök (riven)
1/2 knippe gräslök
I kockens glas: Ruddles County Ale (nr 89799)
I kockens öra: Bruce Springsteen – Girls in their summer clothes
Gör klart potatis- och äppelsalladen först. Det är gott om den får stå och dra.
Blanda helt enkelt samman skivad kall kokt potatis, tärnat äpple med övriga ingridienser. Strö över lite finhackad gräslök och glädjen är klar. Givet ska ni smaka av med salt och peppar så att ni verkligen är nöjda.
Vispa ihop ägg med mjölk och dijon. Klipp bort eventuell ryggfena på strömmingsfiléerna och vänd dem i ägg blandningen.
Strö ut ströbröd på ett fat. Salta och peppra och blanda runt. Ställ fatet bredvid stekpannan som nu ska hettas upp med en rejäl klick smör.
När smöret fräst klart, vänd hastigt de blöta filéerna i ströbrödet och stek dem alla vackert gyllenbruna på båda sidor.
Servera godiset direkt med den svala salladen. Skulle det mot förmodan bli några strömmingsfiléer kvar så lägg in dessa i en 1-2-3-lag så har ni stekt inlagd strömming till morgondagen. Overklig, overklig glädje!
//Frederik