Skördefest i Chablis
Hej vänner,
Jag är åter i landet och jag måste säga att ni inte riktigt hållit sommaren kvar på det vis jag hoppats. Vi hade det snäppet trevligare nere i Chablis på Vinhuset Laroche’s skördefest, haha! 🙂
Efter en dimmig morgon (inte pga alkohol 🙂 blev vi lite sena ned till Chablis och missade den lugna, njutningsfulla lunchen. Vänligt nog hade de sparat lite till oss, men det blev en snabb historia eftersom vi skulle ut bland rankorna med sekatören! 🙂
Vi var väl cirka 100 pers kan jag gissa, från hela världen. Alla med ett brinnande intresse för det ljuvliga Chablis. Både som område och dryck, haha! 🙂
Efter en snabb vända till hotellet så var det dags för en promenad till en underbart gammal och rustik lokal där alla druvor vi plockat skulle pressas och de skulle pressas med världens äldsta, fungerande vinpress. Riktigt mäktigt!
Därefter var det middag och en rejäl baluns, i sann skördefestanda, haha! Jag som trodde jag var en luttrad rocker med galna fester, hahah! 🙂
Dagen efter började lite långsammare, men kom snabbt upp i fart igen då det var dags för en rejäl provning av larocheviner. Jag har sedan tidigare provat mig igenom ganska många av dem och de håller så klart en finfin nivå (läs om det här), men det sätter helt klart extra lyx på både smak och känsla att få sitta på plats i Chablis och prova sig igenom vinerna tillsammans med vinmakarna. Riktigt mäktigt!
En av de klara favoriterna är Domaine Laroche Saint Martin 2012 och årgång 2013. Både dessa tyckte jag var otroligt bra. Är det läge för er att testa så missa inte heller Les Clos. Magi!
Otroligt kul också att få göra en så gedigen provning tillsammans med så kunniga människor i sällskapet, hela ligan hade otroligt bra koll på vinerna och årgångarna och det bjöd så klart på en än större upplevelse.
Avslutningsvis tog vi oss till den mäktiga Restaurant les Millesimes Boucherie-Charcuterie för en lunch innan det var dags att vända kosan hemåt. Lunchen? Inga konstigheter så klart, haha! 🙂
En av förrätterna var så klart L’escargot.
En annan förrätt var en delikat laxpaté.
Av de många delikata varmrätterna valde jag en Jambonette de Volaille.
Och för att enkelt runda av det hela så plockade jag en liten ganache från menyn.
Tack alla resevänner och tack till alla nya vänner i Chablis för en magiskt underhållande och välsmakande resa, jag kommer garanterat snart tillbaka. Vill ni ha lite kolla på Laroches olika chablisviner i Sverige så har ni bolagets sortiment här>>
Ta hand om er vänner!
//Frederik