Rostbiff med citrongräskryddning
Goddagens goddagens vänner,
Igår körde jag loss på Gastro Academy och temat var stekar och septembergodis. Menyn blev faktiskt riktigt bra och jag tänkte att jag kunde dela med mig av ett av recepten här idag.
Rostbiff är ju en gammal klassiker. I min bok Lergrytor, Stekar & Långkok har jag valt att marinera den i en aningen asiatisk stil. Citrongräs, sesamolja och vitlök är de framträdande smakerna, men även lite timjan finns där för att matchas med den kyliga septemberkänslan som finns i luften. Glädje!
CITRONGRÄSKRYDDAD ROSTBIFF
Med ugnsrostat septembergodis & timjankräm
4 portioner
1,5 kg rostbiff
salt och svartpeppar
Marinaden:
3 citrongräs
2 msk vitvinsvinäger
2 msk honung
3 klyftor vitlök
2 tsk sesamolja
svartpeppar
1 msk torkad timjan
Septembergodiset:
Blandat från säsongens skörd, potatis, vaxbönor, majrova, jordärtskockor osv.
Rapsolja
Vitvinsvinäger
Flingsalt & svartpeppar
Timjankrämen:
3 dl créme fraiche
1 msk honung
1 msk soja
1 msk torkad timjan
2 tsk riven ingefära
I kockens glas: Allesverloren Shiraz (29002)
I kockens öra: Pouges – Dirty Old Town
Börja med att sätta er ugn på 100°C. Klappa in salt och peppar runt om biffen och sätt en stektermometer så att spetsen sitter precis mitt i köttets tjockaste del. Lägg köttet på ett galler i ugnen och ställ en droppform under köttet som samlar upp den goda saften som sakteliga droppar ner. Stek köttet till en innertemperatur på 59°C vilket tar cirka 2 timmar beroende på köttets form.
Blanda samman marinaden genom att lätt banka sönder citrongräsen och lägg dem i dubbla stora fryspåsar. Häll i vinäger, honung, pressad vitlök, sesamolja, peppar och timjan. Lägg ner det ugnsstekta köttet och häll även över stekskyn. Förslut påsarna. Vänd runt så att köttet verkligen får gosa in sig i marinaden och låt det sedan vila i rumstemperatur tills det svalnat. Lägg påsarna därefter i kylskåp i två dygn och vänd runt så ofta ni kan och har tid under denna tid.
Sätt ugnen på 225°C. Skala potatis, morot och vad helst ni vill ha för gott ur grönsaksdisken. Blanda ert godis på en stor plåt och ringla över rapsolja, lite vitvinsvinäger och strö över rikligt med flingsalt och svartpeppar. Rosta i ugnen i cirka 35 – 40 minuter tills potatisarna är klara och fått fin färg.
Rör ihop krämen och ställ svalt tills servering.
Skiva köttet i tunna, tunna skivor. Servera med ugnsgodiset och timjanskräm och ringla gärna över lite god marinad. Grymt gott!