Rostbiff i lergryta

Idag är det Gastro Academy som gäller och det är som vanligt otroligt kul och spännande. Jag lagar upp en trerätters, idag på temat Grytor, grytor, grytor och det kommer att bli ruskigt gott kan jag lova.

Först ut är Lergrytan och för att visa upp hur fin och bra den grytan är så kommer jag att servera en lergrytebakad rostbiff med aioli, persilja, sallad och vildtomater. Vackert och grymt gott. Ska försöka ta bild på anrättningen i kväll o skryta lite mer i morgon. Redan idag kan jag dock förklara lite om hur man gör om ni inte redan vet det;

rostbiff, lyxlagat, lergryta, frederik zäll

Blötlägg en lergryta i kallt vatten i 30 minuter. Salta och peppra en putsad rostbiff rejält. Bryn den runt om i smör och lägg den sedan i den genomfuktiga grytan. Sätt en stektermometer i tjockaste delen. Lägg locket på och ställ grytan i kall ugn. Sätt ugnen på 150°C och låt grytan stå tills köttets innertemperatur uppnår ca 57°C. Ta ut grytan och låt köttet ligga kvar och vila i rumstemperatur i cirka 15 minuter.

Gör en marinad på 3 msk rödvinsvinäger, 3 msk olivolja, 2 msk honung, en pressad klyfta vitlök, 2 msk finhackad krusbladig persilja, salt och svartpeppar. Lägg det varma köttet i dubbla plastpåsar, häll över marinaden och låt köttet njuta i de goda smakerna i minst 4 timmar. Vänd då och då. Lägg in köttet i kylskåpet efter cirka 2 timmar.

Skär i tunna, tunna skivor vid servering, mot fibrerna! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar

  1. Gülay

    Hej Frederik
    I gamla kokböcker lagas rostbiff ugn 250 gr i lergryta ca 1 timme. Din borde man testa. Varför så lågt temp? Blir köttet saftigare då? Ca hur många timmar brukar du ha den i ugnen?

  2. Frederik Zäll

    Tja,
    Det är så klart lite annorlunda eftersom man alltid börjar med kall ugn när man lagar i lergryta. Normalt sätt skulle jag köra ugnen på 125°C för att få till en ”fransk” rostbiff. (175°C för engelsk.) Anledningen till att jag kör den på låg temp är för att få köttet saftigare och mjukare tillagat. Det får också en jämnare rosa färg invändigt vilket jag verkligen vill ha på rostbiff.
    Lycka till!
    //F