Peppargrillad lax med äpple- & grapesallad

Hej på er glada fredagsfirare. Idag blir det en hemmadag eftersom lilleman Elvis återigen är sjuk. Stackars, stackars Elvis… Nåja, jag kan ju i alla fall tipsa er alla om ett fantastiskt fint recept som jag lagat flera gånger. Marcus Aujalay är kungen bakom det hela… TACK! Jag har även fixat till en finfin Tomat- & Löksoppa på tomaterna jag fick igår. Kika här om ni är lockade! 🙂

Peppargrillad lax med äpple- & grapesallad

4 portioner

Laxen:
600 g laxsida i portionsbitar
2 msk peppar, röd-, vit- & svart
Tabasco
Salt
Olivolja
Salladen:
1 blodgrape
1 msk pressad citronsaft
3 msk olivolja
strösocker
salt & nymald svartpeppar
3 stjälkar blekselleri
1 äpple, Granny Smith
I kockens glas: Chablis Premier Cru Vaugiraut (nr 5794)
I kockens öra: Cornelis – Hönan Agda

Skölj av laxbitarna och torka dem med lite papper. Mortla pepparsorterna till ett ganska fint pulver och klappa in pepparmixen på laxbitarnas alla sidor. Droppa lite tabasco på varje bit om ni önskar extra hetta och strö över salt. Låt fisken dra under plastfilm i kylen. Nu är det dags för er att avnjuta ett glas chablis i solen (inomhus, vid ett fönster kanske..?). Vad som helst med Cornelis värmer perfekt en isande kall dag som denna.

Skala grapefrukten och filéa genom att skära ut fruktköttet utan att få med hinnan runt varje klyfta. Spara filéerna till senare och krama ur resten av grapen. Ta vara på saften.

Blanda grape-, citronsaft och olivolja. Smaka av med socker, salt och peppar.

Vänd varsamt ner tunt skivat äpple, tunt skivad selleri, samt strimlade selleriblad. Vänd sist mycket försiktigt ned grapefiléerna och låt stå svalt tills servering.

Olja lätt laxbitarna och stek dem i en het stekpanna så att de får fin färg runt om, Det tar bara några minuter. Det ska finnas en liten, liten rosa kärna i laxen som inte är helt genomstekt, då är den perfekt.

Servera den bitande heta laxen med den friska, sötsyrliga salladen. Galet, galet gott!

//Frederik

Du kanske också gillar