Pasta Pecorino & Limone

Hej vänner,

Klockan r snart 13.00 och jag har just kommit hem efter två vändor till soptippen. Jisses vad mycket skräp man får när man bygger om. Syns knappt på tomten att jag börjat rensa… Då blir det till att fixa något riktigt utsökt till kvällen så att lyckan vinner över utmattningen, haha! Här kommer en av mina absoluta favoriter;

pasta pecorino lyxlagat

Linguine al Limone con Pecorino

4 portioner

400 g linguine/spaghetti
2 citroner
350 g pecorino färskriven
4 msk olivolja
1 vacker bunt färsk basilika
Havssalt och nymald svartpeppar
I kockens glas: Macrina (nr 2440)
I kockens öra: Andrea Bocelli – Because

Börja med att koka upp vatten till pastan. När det kokar, tillsätt rikligt med havssalt. Koka pastan al dente enligt förpackningens instruktioner.

Ta fram en kall sautépanna (en vanlig kastrull fungerar givetvis) och pressa i saften från de båda citronerna. Tillsätt den rivna pecorinon (men spara cirka 50 g till senare) och vispa tills osten nästan smälter ihop med citronsaften.

Droppa i olivoljan lite i taget under omrörning så att det blandas väl.

Hetta försiktigt upp pannan och rör hela tiden tills det blivit en tjock, klumpig sås.

Pastan klar? Häll då av nästan allt vatten. Spara cirka 1-2 msk pastavatten i pastan.

Häll över pastan i den varma citron- och ostsåsen och vänd runt så att pastan och såsen blandas helt. Låt pastan ligga och dra åt sig av citronen i några minuter så att pannan “torkar upp något”. Riv sedan över de vackra basilikabladen och peppra med nymald svartpeppar. Strö över den återstående rivna pecorinon och servera!

Overklig glädje från boken River Café som är en av mina favoriter i kokbokshyllan… 🙂

//Frederik

 

 

Du kanske också gillar