Papayasallad (Som tam)
Nej, bilden visar inte en papayasallad utan den grillade Kungsmakrill jag tidigare skrivit om. Grillad med lite örter, chili och vitlök och serverad i en underbart sötsyrlig tamarindsås. Glädje!
Dock ska jag idag ge er det utlovade receptet på Papayasallad jag fick med mig. Hoppas jag lyckas översätta allt korrekt. 🙂
Papayasalad – Som tam
1 portion
100g mogen papaya, strimlad så fint som möjligt, gärna med en julienneskärare eller dylikt
100 g rättika, strimlad likt papayan
1 klyfta vitlök
1 liten röd chili
1 liten grön chili
20 g kinesiska långbönor (sparrisböna)
30 g tomat i klyftor
1 tsk palmsocker (eller rörsocker)
1 msk fisksås
1,5 msk pressad limesaft
1 msk cashewnötter eller rostade jordnötter
Servera gärna med stekta kycklingvingar
I kockens glas: Gissa det ni… 🙂
I kockens öra: Carl Perkins – Blue Suede Shoes
Kolla in snubbens danssteg. Här har man ingen chans, detta är royalt! 🙂
Mosa chilifrukterna och vitlöksklyftan till en fin pasta i en rejäl mortel. Dela långbönorna i 3 centimeters längder och mortla även dem lätt så att de mjukas upp.
Tillsätt tomatklyftorna, palmsockret, fisksåsen och limesaften. Blanda runt tills sockret lösts upp. Strö över nötterna.
Vänd till sist ned strimlad papaya och rättika och blanda väl. Strö över nötterna. Servera gärna med lite gyllenstekta kycklingvingar.
Underbart friskt, starkt och gott. Detta åt jag till lunch nästan hälften av alla luncher på semestern och det kommer jag att äta mer av här hemma i avlånga landet. Glädje!
//Frederik
Daniel
Visste du att du kan köpa en äkta papayasallad på Tasty Thai på Adolf Fredriks kyrkogata 12 / Drottninggatan. Smakar precis som i Thailand
Marianne
Hojvoj!: ) Den salladen blir det till middan imorron;)
Marianne
Den salladen blir det till middan imorron;)
Johan
Tack Fredrik!
Här skall strimlas!!
lyxlagat
Tjena Daniel, tack för tipset. Detta ska testas omgående! 🙂
//F
lyxlagat
Bra där Marianne & Johan! Diggade ni?
//F