Örtfylld focaccia

10 Örtfylld focaccia

Ett bröd fyllt med vad helst man önskar. Jag tycker det är helt underbart att äta focaccia till soppa, men jag skulle lika väl kunna äta mig mätt på bara detta underbara italienska bröd som härstammar från Ligurien och kan varieras i oändlighet. Så här gör vi hemma hos oss:

Örtfylld focaccia

Brödet:
9 dl vetemjöl special
25g jäst
4 dl vatten
2 tsk salt
2 msk olivolja
Ört- och vitlökssmöret:
4 vitlökklyftor
4 msk hackade färska örter
(timjan, rosmarin, salvia, oregano)
50 g rumstempererat smör
2 msk olivolja till formen
1-2 msk flingsalt
I kockens glas: Lantieri Brut (96209) Ita
I kockens öra: Elvis Presley – Just Pretend

Blanda ihop olja, mjöl och salt i en stor bunke. Dela jästen i mindre bitar och rör ut den i vattnet som skall vara 37°C. Blanda samman med mjölet.

Bearbeta degen tills den är smidig. Låt degen jäsa under en handduk i 40 minuter. Här finns det ju massor av tid till att njuta av lite Elvis. ”Just Pretend” är en av hans bästa låtar i min mening, men kanske inte den mest kända. Till er som missat den så kan jag bara säga grattis till njutningen ni har framför er.

Sätt ugnen på 225°C och fundera en sekund på livet och låt några klunkar Lantieri smaka. Du har all tid i världen så ta en klunk till.

Skala och finhacka vitlöksklyftorna och blanda med örter och smör. Pensla en långpanna med lite olivolja. Häll över den jästa degen i långpannan och mjöla era händer. Tryck ut degen jämt.

Gör fördjupningar i degen och fyll dessa med ört- och vitlökssmöret. Låt jäsa utan duk i ytterligare 20 minuter.

Pensla foccacian med lite vatten och strö över flingsalt och grädda brödet i ugnen i ca 25 minuter.

Ta er nu bums till min andra blogg>>>

Du kanske också gillar