”Originalrullen” och de fem vinnarna
Ja då är det alltså klart, det vill säga mitt jobb som jurymedlem i tunnbrödsrulletävlingen. Jag har testat igenom alla vinnarna från de olika delfinalerna och även testat Anders Levéns ”originalrulle” återigen. Dessa sex rullarna har alltså vridits och vänts på och jag har även rapporterat mina totala åsikter till arrangören av tävlingen. När alla i juryn meddelat sig och arrangören är redo så kommer resultatet att meddelas både vinnaren och så klart er, goda läsare.
Här har vi alltså ytterligare en vända med alla rullarna testade igen och nedan följer en ”re cap” UTAN inbördes ordning…
– – – – – – – – – – – – – – –
ORIGINALRULLEN – Anders Levén
Smör, gravad lax, västerbottensost, grov fransk senap, mandelpotatischips, kryddkrasse.
Lyxlagat tycker:
God, krämig och samtidigt lite crunchigt tack vare den goda chipsen. Kan känna mig lite ”mätt” på rullens smaker efter halva eftersom alla olika smaker är ganska platstagande och kraftfulla. Läckert hur som helst.
Lyxlagat twistar:
Don’t mess with the original gangsta! Haha!! 😀
I kockens glas: Chablis Premier Cru La Singulière (6237)
I kockens öra: Al Green – People Get Ready
– – – – – – – – – – – – – – –
BRESAOLARULLEN – Matilda Mondolfi
Bred på naturell färskost på tunnbrödet, strö ut rucola, lägg på bresaola, riv över citronzest och avlsuta med riven parmesan och svartpeppar.
Lyxlagat tycker:
Direkt inser jag ju att detta är mina favoritsmaker. Det som gör att jag ändå inte gör volter av lycka när jag provsmakar är de underbara italienska tonerna inte lirar riktigt med de söta, goda toner som tunnbrödet bjuder på. Klart mest kreativ av helgens tre testexemplar.
Lyxlagat twistar:
Jag kommer testa att blanda ut färskosten med pesto genovese och byta ut bresaola mot en välkryddad salami, men jag antar att även denna smakkombination kan trilskas lite med tunnbrödets sötma.
I kockens glas: Amarcord La Mi Dòna (89922)
I kockens öra: Pavarotti – La Mia Canzone Al Vento
– – – – – – – – – – – – – – –
ROSTBIFFRULLEN – Kerstin Busk
Smöra tunnbröd, berd på potatismos, lägg på skivad rostbiff, rostad lök, strimlad sallad och en majonnässallad. Vänd ihop och ät.
(Majonnässallad: 1dl majonäs, 0,5 dl keso, 2 msk chilisås, 1 rivet äpple, 0,25 dl strimlad purjolök, riven pepparrot, salt & peppar.)
Lyxlagat tycker:
Fylligt och matigt. Mycket god majonnässallad. Bra med de olika konsistenserna på mos, sallad och rostad lök. Gillar när det bjuds på både det ena och det andra så att säga. Glädje kort och gott.
Lyxlagat twistar:
Har faktiskt inte så värst mycket att tillägga här. Tycker att smakerna möttes mycket fint och att rullen var toppen. Dock skulle jag verkligen säga majonnässallad vilket jag tycker låter illa. Äpple- & pepparrotsröra eller nåt kanske klingar lite bättre.
I kockens glas: Nils Oscar Kalasöl (1310)
I kockens öra: Cornelis – Polaren Pär är Kärlekskrank
– – – – – – – – – – – – – – –
ANSJOVISRULLEN – Matias Zakriasson
Smöra tunnbröd med bregott, fördela lite, lite kaviar, ansjovis, mosad mandelpotatis, finhackad rödlök, gräslök, hårdkokt ägg och krispsallad ovanpå. Rulla ihop och förtär.
Lyxlagat tycker:
Grymt. Riktigt fina smaker i sann svensk gubbröreanda. Snyggt lyft med ansjovisen och krispsalladen ger verkligen just den krisp som önskas.
Lyxlagat twistar:
Inte mycket att tillägga förutom en liten klick gräddfil och skulle jag lyxa till det så skulle jag byta ut kaviar mot forellrom eller sikrom.
I kockens glas: Nils Oscar – Kalasöl (nr 1310)
I kockens öra: Carla Bruni – Salut Marin
– – – – – – – – – – – – – – –
OST- & SKINKRULLEN – Anita Karlsson
Tunnbröd, smör, gallerrökt skinka, Johnnys senap, Västerbottensost, ättiksgurka.
Lyxlagat tycker:
Grymt god. Oväntat bra måste jag säga. Kändes som en relativt alldaglig macka med ost och skinka, men de väl valda ingredienserna skapar tillsammans en ruskigt fin harmoni. Verkligen toppen!
Lyxlagat twistar:
Nej. Här twistas inte. Jag har faktiskt ätit rullen mer än en gång redan nu… Haha!
I kockens glas: Skebo Bruksöl (88157)
I kockens öra: Elvis – Amazing Grace
– – – – – – – – – – – – – – –
SERRANORULLEN – Erica Ärlig
Tunnbröd, färskost, jalapeños, lättrökt skivad kalkon, romansallad, rödlök, serranochips (200°C ugn i 10 minuter), rökig bbq-sås.
Lyxlagat tycker:
Grymt bra. Jag tycker dock att kalkonen inte tillför något. Smakerna som finns i denna rulle är kraftiga i hetta och sälta och kalkonen tappas bort.
Lyxlagat twistar:
Ta bort kalkonen…
I kockens glas: Nils Oscar Pils (89110)
I kockens öra: Peps Persson – Alldeles Lagom
– – – – – – – – – – – – – – –