Dunkel & Kalkonfilé i lergryta
Hemlig bild va? 🙂
I dunklet finns ett finfint öl. Sigtuna Dunkel heter ölet. Fyndigt va!? Det är hur som helst dagens tips. Kolla in ölet här>>
Här kommer ett finfint recept ur min senaste bok Lergrytor, Stekar & Långkok.
Marsala- och kantarellskummet som serveras till denna rätt är en läcker sås som helt enkelt skummas upp med hjälp av en stavmixer. Skummet håller inte formen så länge, så se till att mixa upp skummet och lägg upp på tallrikarna precis innan maten presenteras på bordet.
Kalkonfilé i Marsala- och kantarellskum
4 portioner
600 g kalkonfilé
Salt & svartpeppar
Smör
Såsen:
1 msk smör
2 schalottenlökar
50 g färska trattkantareller
1 solovitlök
½ msk vetemjöl
1 dl marsala
1 dl vatten
2 dl grädde
1 tärning hönsbuljong
1 msk honung
5 kvistar persilja
Salt & svartpeppar
Blötlägg grytan i 30 minuter och fixa till såsen.
Hetta upp smöret i en såskastrull. Finhacka schalottenlökarna och fräs dem i smöret utan att det tar färg. Tillsätt svampen och den pressade vitlöken. Från i cirka tre minuter och pudra sedan över mjölet. Vänd runt och låt det fortsätta i den heta pannan i ytterligare en minut eller två. Slå på Marsala, grädde, vatten och smula i buljongtärningen. Koka upp och tillsätt honungen. Smaka av med en liten nypa salt och peppar. Lägg i persiljekvistarna hela och dra kastrullen från värmen. Låt såsen svalna.
Salta och peppra kalkonfiléerna runt om och bryn dem i en stekpanna med en liten klick smör. Lägg filéerna i botten på grytan och slå på såsen. Täck med lock och ställ i kall ugn. Sätt termostatet på 200°C och låt stå i 90 minuter.
Lyft ur filéerna och håll dem varma i folie. Sila såsen och släng persiljestjälkarna. Lägg tillbaka hälften av svampen i såsen och mixa den sedan hårt med en mixerstav tills den blir riktigt skummig och fin. Lägg upp filéerna och skeda över det löjligt goda skummet. Strö över de hela svamparna och servera bums.
Servera gärna med smörslungad potatis och en klick portvinsgelé.