Larochekväll på Riche
Hej vänner,
Nyligen så hade jag äran att bjuda ett gäng vänner på middag och inte vilken middag som helst. Vi gjorde det i ”herrmiddags-stil” men sannerligen av det mer sofistikerade slaget. Jag har pluggat på en del om Chablis på sistone och tänkte att denna kväll skulle bli en smakresa och en lärorik sådan i just ämnet Chablis.
Vi höll till på fantastiskt fina restaurang Riche och vinerna vi testade oss igenom kom från finfina Laroche. Chablis är som de flesta redan vet INTE en druva utan en liten by. Vinerna görs på chardonnay och det finns petit chablis, chablis, chablis premier cru & chablis grand cru. Under vår mycket välplanerade middag så testade vi oss från chablis till chablis grand cru.
Som en lite välkomstdryck så tog vi fem herrar ett glas Chablis Saint Martin (714301). En ung, elegant doft med tydlig karaktär av mineral, citrus med inslag av gröna äpplen. Smaken är torr, mycket frisk och elegant med tydlig karaktär av mineral och citrus, inslag av gröna äpplen.
Smakerna är friska och välkomnande. Det glädjer gomen och är precis så där gott och fräscht som en chablis bör vara. Priset på systembolaget ligger på 147 kronor.
—
Till förrätt förtärdes en klassisk Toast Skagen med Kalixlöjrom, fint ska det vara, haha! Till denna smakmässigt mjuka och fina toast så passar en chablis perfekt. Inte för stora och kryddiga smaker på tallriken utan snyggt och mjukt.
I glaset till förrätten hade vi Chablis Premier Cru Les Vaillons Vieilles Vignes (7354201). En rund, välbalanserad och fruktig Chablis. Det är i Chablis som Chardonnay-druvan får sitt elegantaste uttryck, tack vare den för området unika jordmån och klimat. Detta sofistikerade exemplar från Laroche har fina mineraltoner och en lätt blommig arom.
Färgtonen är något mörkare än i det förra glaset och det känns precis som om man får en chablis med lite extra allt. Aningen mörkare, djupare, mer koncentrerad och kraftfullare. En helt fantastiskt god chablis som smakar sommar och lyxlycka. På systembolaget får man betala 249 kronor för flaskan.
—
Till huvudrätt åt vi alla Torskrygg med Karljohansvampsås och syrad fänkål. Här börjar smakerna och texturen på maten höjas till en klart kraftfullare nivå och då bör även vinet göra detsamma. Vi hade valt ut en Chablis Grand Cru Les Clos (7354101) som skall klara av till och med ett ljust kött på tallriken och här blev ingen besviken kan jag lova. Ojojoj, vilket vin!
Stor doft av citrusskal och mineraler som luktar nyflagad sötmandel, samt en svag aning av ekfatens lätta vaniljkänsla. Mild och ren smak med välbalanserad syra, ren citrusfrukt och tydligt nötig karaktär i eftersmaken. Lång och god eftersmak.
Denna Grand Cru är inte att leka med. Viss, man får betala en slant på 599 kronor på systembolaget, men herrejisses vilka otroliga smaker. För min del var det absolut den godaste chablis jag någonsin druckit och jag ska se till att dricka den igen. Ska bara spara ihop lite mer pengar först, hahaha! 🙂
Vi sparade så klart lite från varje vin i glasen för att kunna gå tillbaka, jämföra smak, färgton, djup, doft och så vidare. Det var en helt otroligt rolig resa och jag hoppas ni testar något liknande där hemma. Köp hem viner från samma producent och i samma stil, men av varierande prisklass. Det är otroligt kul att testa och dessutom lärorikt och gott!
—
Och som avslutning då? Nja, vi hade liksom nått toppen av finviner och valde att låta eftersmaken vara länge, länge. Efter mycket prat om chablis och även en hel del annat om allt det goda i livet så tog vi oss varsin espresso, lite kaffegodis och avslutade med ett blandat val av whisky.
Herrmiddag av den mer sofistikerade sorten som sagt, hahaha! 🙂