Krämig lök- & baconomelett
I all sin enkelhet kan en omelett göra vilken dag som helst till en kulinarisk höjdare. Man tager vad man haver och gör sig något gott. Skafferiet hemma på skutan är inte riktigt påfyllt ännu, men rotar man långt in i frys och skåp så hittar man alltid något som går att använda.
Krämig lök- & baconomelett
2 portioner
4 ägg
3 msk vatten
2 msk dijon
3 kalla kokta potatisar
1 pkt bacon
1 röd lök
1 gul lök
2 tomater
4 msk riven ost, gärna cheddar
2 msk hackade örter, torkade eller färska av valfri sort. Jag gillar mejram.
Smör till stekning
Salt och nymalen svartpeppar
I kockens glas: Grøn Tuborg Pilsner Øl (nr 1255)
I kockens öra: Elvis Presley – Suspicious Minds
Underskatta aldrig en Gron Tuborg. Den passar utmärkt till dagens kökstid. Suspicious Minds passar alltid. Vad ni än gör!
Vispa lätt ihop ägg, vatten och dijon. Salta och peppra lite när ni ändå håller på.
Hetta upp en stekpanna rejält och stek ert bacon krispigt och fint. Låt det sedan rinna av på lite hushållspapper. Skiva och bryn potatisarna. Skala och skiva all lök tunt och blondera den i stekpannan med lite smör. Skiva tomaterna och värm på även dessa en aning.
Hetta nu upp två stekpannor med en rejäl klick smör i varje. När smöret slutat fräsa, fördela äggsmeten i stekpannorna. Rör varsamt runt med en träslev tills omeletten börjar sätta sig. Fördela då bacon, lök, tomat, potatis och era örter i stekpannorna. Sprid ut er rivna ost, salta och peppra lätt och servera sedan direkt.
En omelett ska inte hinna stanna helt utan serveras klart krämig i mitten. Kockens öl fungerar även mycket bra till gästen. Njut av sommaren! Nu drar jag, Marie & Elvis ut med Lillbåten!
//Frederik