Köttfärspaj med Västerbottensost

God onsdag vänner, denna vecka rullar ju på i en väldans fart! Redan onsdag liksom!!

Idag ska jag in i replokalen, det är inte ofta nuförtiden kan jag lugnt säga. Inte för att vi inte lirar, för nu är det mer än någonsin i pipeline, men det är väldigt sällan vi repar i alla fall. Det burkar sitta i ryggraden om man så säger, men det är nya tider nu och vi håller på att repa in en konsert med en lite annorlunda känsla och på bara tre personer i stället för fem som vi oftast brukar vara på scenen. Vi gjorde ju en miniturné i Danmark nyligen på samma vis, men nu är det en hel del andra låtar som måste repas in så i kväll blir det hårt jobb! 🙂

När det gäller mat så har åtminstone vi i det Zällska huset gjort klart påskmaten, det vill säga vi känner oss redo att lämna sillar och inkokta laxar bakom oss och gå vidare i det kulinariska livet. Idag tänkte jag tipsa er om en enkel, men ack så smakrik köttfärspaj, toppad med riven Västerbottensost. Tänk nu på att inte låsa fast er vid mina ingredienser, se det mer som inspiration. Har ni lammfärs hemma, eller kanske älgfärs i frysen? Jamen då kommer det bli kanon! Ligger det två-tre champinjoner i kylskåpet? Släng med dem! 🙂

köttfärspaj, lyxlagat, frederik zäll, västerbottensost, västerbottenspaj

KÖTTFÄRSPAJ MED VÄSTERBOTTENSOST

ca 4 portioner

1 rulle fryst mördeg
400 g nötfärs
100 g rökt sidfläsk
2 små rödlökar
1 liten gul lök
1 dl crème fraiche
5 kvistar bladpersilja
1 nypa socker
Salt & svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost till fyllningen
1 dl riven Västerbottensost att strö över
I kockens glas: Briccotondo (2773)
I kockens öra: Tori Amos – Crucify

Gott, jordigt vin som sitter som en smäck till kocken eftersom man inte kan låta bli att nalla lite på Västerbottensosten… 🙂 Låten har inget med maten att göra, dock är den fantastiskt dramatisk och Mrs Amos har ju en sådan otroligt inspirerande röst. Magiskt fint tycker jag!

Tina mördegen och sätt ugnen på 225°C.

Skala och riv alla lökarna. Skär fläsket i små tärningar och stek dem knapriga. Lyft ut tärningarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Blondera (steka utan att det tar färg) löken i fettet från fläsket och strö över en nypa socker. Vänd sedan ner köttfärsen. Krydda upp med salt och peppar och bryn färsen under konstant omrörande och blandande.

Finhacka persiljan och blanda ner i stekpannan tillsammans med crème fraiche. Smaka av. Det kan vara mycket gott att droppa i lite rödvinsvinäger i glädjen! Avsluta med att vända ner 1 dl riven Västerbottensost.

Rulla ut mördegen i en form, cirka 28 cm i diameter. Se till att degen kläms fast en bit upp på kanterna.

Fyll pajen med fyllningen och baka av i mitten av ugnen i ca 17 – 18 minuter. Strö över resterande ost och ställ tillbaka i ugnen i några minuter tills osten smält och bubblar fint.

Servera pajen med en klassisk 80-talssallad (som min vän Linda brukar säga, haha) Isbergssallad, gurka, tomat och kanske lyxa till det med lite majs. Glädjegott, jag lovar! 🙂

//Frederik

Du kanske också gillar