Wienerschnitzel

Schnitzel är ju något av det finaste och godaste jag kan tänka mig. Tillsammans med en fet weissbier och helst av allt serverad på en uteservering i Österrike så är det inget annat än magi!!

Här kommer hur som helst ett recept där jag använt mig av skinkschnitzel vilket innebär att Wienerschnitzeln idag får gå under namnet Falsk wienerschnitzel! 🙂

Smaklig spis!

I kockens glas: Franziskaner Hefe Weissbier (nr 1687)
I kockens öra: Kenny Rogers & Dolly Parton – We’ve got tonight

wienerschnitzel, lyxlagat, frederik zäll

FALSK WIENERSCHNITZEL
(falsk kallas den eftersom jag valt skinkschnitzel istället för kalvinnanlår)

4 portioner

4 tjocka skivor skinkschnitzel á 200g
2 ägg
rågmjöl
ströbröd
Salt & svartpeppar
800 g kall, kokt potatis
2 citroner
2 dl mörk pilsner
1/2 tärning köttbuljong
ljus Maizena + vatten
En rejäl klick smör till stekning
Kapris, sardeller eller annat ni önskar

Innan vi börjar pysa runt i köket, öppna denna galet goda weissbier och njut av låten. Har ni ännu mer tid över innan lyxlagandet så kan ni ju surfa runt på den underbara sajten ”Men who look like Kenny Rogers” som är overkligt kul. Hahah!

Börja med att banka ut köttskivorna försiktigt, men bestämt. Man kan använda en kastrull att banka med, men jag föredrar en köttklubba. Banka med den platta sidan av klubban och se till att det inte blir några hål rakt igenom köttbiten. Det är smidigt att täcka köttbiten med plastfilm innan bankandet börjar. Då klibbar inte köttet fast i klubban. Köttet ska bli riktigt, riktigt tunt.

När alla köttskivorna är utbankade till riktigt stora, tunna schnitzlar ska de dubbelpaneras. Vispa upp två ägg i en skål, strö ut en bra mängd rågmjöl i på ett fat och en lika stor mängd ströbröd på ytterligare ett fat. Krydda upp mjölet med några nypor salt och peppar.

Vänd skivorna först i mjölet sedan i ägget och till sist i ströbrödet.

Hetta upp en rejäl klick smör i en stor stekpanna, eller på ett stekbord. Tärna de kokta potatisarna och stek dem gyllene, håll dem varma under tiden schnitzlarna steks gyllenbruna.

Koka upp pilsnern tillsammans med den halva buljongtärningen. Låt koka sakta i några minuter. Klicka i lite smör, pressa i lite citron och vispa ner 1 tsk maizena utrört i 1 msk vatten. Låt såsen koka upp igen och smaka av med salt och peppar.

Servera de krispigt stekta schnitzlarna med potatistärningar, såsen och gärna massa ljuvliga gröna ärtor. Varsin fin klyfta citron och gärna lite kapris & sardell. Overkligt gott!

Du kanske också gillar