Köttfärspaj med Västerbottensost

Köttfärspaj Lyxlagat

Köttfärspaj är grejjen! Riktigt gott faktiskt. Låter jag lite chockad? Det är för att jag nästan aldrig gillar matpaj i tanken. Så fort jag tänker på en matpaj så blir jag skeptisk och nästan varje gång så blir jag positivt överraskad. Haha, inte så smart tydligen, hahah! 🙂

Lite då och då så kikar vi igenom skafferi, kyl och frys och ”tömmer”, dvs lagar något kul under några dagar i hopp om att bli av med lite reseter och på samma gång skaffa sig lite mer utrymme för nya godbitar…

Denna köttfärspaj skulle lika gärna kunnat vara en tacopaj eller något annat, det är ju bara att kika vilka kryddor som står i skafferiet och  kylskåpet.

KÖTTFÄRSPAJ MED VÄSTERBOTTENSOST
Gjord på rester och smått och gott

ca 4 portioner

1 rulle fryst mördeg
400 g nötfärs
100 g rökt sidfläsk
2 små rödlökar
1 liten gul lök
1 dl crème fraiche
5 kvistar bladpersilja
1 nypa socker
Salt & svartpeppar
1 dl riven Västerbottensost till fyllningen
1 dl riven Västerbottensost att strö över
I kockens glas: i Castei Ripasso 22409
I kockens öra: Tori Amos – Crucify

Gott, jordigt vin som sitter som en smäck till kocken eftersom man inte kan låta bli att nalla lite på Västerbottensosten… 🙂 Låten har inget med maten att göra, dock är den fantastiskt dramatisk och fru Amos har ju en sån otroligt inspirerande röst. Magiskt fint tycker jag!

Tina mördegen och sätt ugnen på 225°C.

Skala och riv alla lökarna. Skär fläsket i små tärningar och stek dem knapriga. Lyft ut tärningarna och låt dem rinna av på hushållspapper.

Blondera (steka utan att det tar färg) löken i fettet från fläsket och strö över en nypa socker. Vänd sedan ner köttfärsen. Krydda upp med salt och peppar och bryn färsen under konstant omrörande och blandande.

Finhacka persiljan och blanda ner i stekpannan tillsammans med crème fraiche. Smaka av. Det kan vara mycket gott att droppa i lite rödvinsvinäger i glädjen! Avsluta med att vända ner 1 dl riven Västerbottensost.

Rulla ut mördegen i en form, cirka 28 cm i diameter. Se till att degen kläms fast en bit upp på kanterna.

Fyll pajen med fyllningen och baka av i mitten av ugnen i ca 17 – 18 minuter. Strö över resterande ost och ställ tillbaka i ugnen i några minuter tills osten smält och bubblar fint.

Servera pajen med en klassisk 80-talssallad (som min vän Linda brukar säga, haha) Isbergssallad, gurka, tomat och kanske lyxa till det med lite majs. Glädjegott, jag lovar! 🙂

//Frederik

 

Du kanske också gillar