Korean Salt-Fire-BBQ Bao
Min dotter Julie fyller 12 år och när hon önskar sig mat då är det bara att kavla upp ärmarna, slipa knivarna och gå igång på alla cylindrar. Koreanskt med kalventrecôte, rimmad på saltsten och eldad. Smaksatt med gochojuang. I Bao-bröd… Ok, då åker vi! 🙂
Korean Salt/Fire-BBQ Bao
Bao buns, frysta
Gochujang
Soja
Honung
Sesamfrön
ca 400 g Kalventrecôte
Hellmann’s Mayo
Färsk koriander
Lime
Picklad Rödlök
Crispy chili
Vitkålssallad & salladslök
Preppen är väldigt enkel här. Skär koriander grovt, fyll en dressingflaska med majonnäs, klyfta lime, ställ fram picklad lök. Gochujang köps som en spicy kryddpasta, spä pastan med japansk ljus soja, limesaft, lite honung och lite vatten till lagom hetta och konsistens. Vänd ner ljusa sesamfrön.
Koka upp vatten i en stor kastrull och ställ ångkorgarna ovanpå. Pensla korgarnas insida med sesamolja och täck med lock. Låt värmas i ngn minut. Lägg sen på frysta baobröd, täck med lock och låt ångas tills de är helt mjuka och fluffiga. Rulla då in i kökshandduk.
Rimma 2 st fina (cirka 2 cm tjocka) skivor kalventrecôte på saltsten genom att låta den ligga ca 6 minuter per sida. Simple as that. Använd en Flame Master (brännare) för att riktigt hårt bränna kalventrecôten på båda sidorna. Detta kan göras samtidigt som de rimmas på saltstenen.
Skiva det salta, eldade köttet i tunna skivor och lägg tillbaka på saltstenen igen. ’Bred ut’ skivorna en aning så man ser snittytan. Elda en sista gång, lägg över köttet på ett serveringsfat och ringla över Gochujangsås, spara lite till servering.
Väldigt gott med strimlad vitkålsallad till – massera strimlad vitkål med lite salt, sesamolja och lime, toppa med salladslök. Gör gärna i förväg och kyl.
Baobröden fylls med gouchujangsås, kalventrecôte, kall kålsallad, majonnäs, picklad lök, crispy chili, koriander och pressad lime.