Kokboksplåtning & Gratinerad hummer

Hej vänner,

Idag har jag tagit de sista bilderna till en av mina kommande kokböcker. Fast Food, men långsamt och på riktigt – Det är temat för boken. Någon titel har vi inte spikat ännu, den är kanske lite för lång, haha! 🙂 En bok om hämtmat, frysmat osv där jag har tagit fram riktigt fina recept, sansade och njutningsfulla tillagningsmetoder och så klart med riktigt delikat resultat. Glädje!!! De sista måltiderna som plåtats idag var italiensk pizza och american pan pizza. Längtar till middagen, haha!

Nu är det dags för helg snart, skriv upp en finfin hummer på shoppinglistan och vänd ihop denna gamla klassiker, kommer sitta som en smäck till melodifestivalen på lördag, haha! 🙂

I kockens glas: Prosecco La Robínía (7486)
I kockens öra: Tommy Körberg – Stad i Ljus

hummerm, gratinerad hummer, lyxlagat, skaldjur, frederik zäll

GRATINERAD HUMMER

1 kvalitativ hummer, kolla med fiskhandlaren!
1,5 msk smör
2 msk vetemjöl
3 dl fiskbuljong
2 msk dijonsenap
Salt & vitpeppar
1 dl riven Port Salut

Sätt ugnen på 250°C.

Dela hummern på längden och tag ur stjärten och skär den i mindre bitar. Krossa även klorna så att man enkelt kan äta dessa godbitar senare. Släng bort magsäcken och rensa ur skalen så att de är fina.

Smält smöret i en kastrull och vispa ner mjölet så att det inte blir några klumpar. Slå på fiskbuljongen under fortsatt vispande och fortsätt sedan med dijon, salt och vitpeppar.

Koka såsen i 5 – 6 minuter. Vänd sedan ner hummerköttet och fyll skalen med stuvningen. Strö över rikligt med riven Port Salut.

Strö ut rikligt med grovt salt i en ugnsfast form och ställ skalen på saltet så att de står stabilt. Gratinera glädjen i cirka 10 minuter eller tills gratineringen gett finfin färg.

Smaklig retrolyx vänner!

Du kanske också gillar